Syndebukk må sone 38 år for journalistdrap

Meksikansk presse mener myndighetene har dømt feil drapsmann etter mordet på journalisten Regina Martínez Peres.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:57

Jórge Antonio Hernandez Silva ble nylig dømt til 38 års fengsel for å ha kvalt og drept krimreporteren Regina Martínez Peres 27. april i fjor.

Men kollegaene til Martínez i tidsskriftet El Proceso er overbevist om at myndighetene har fengslet feil mann.

– Mye tyder på at regjeringen i Veracruz har brukt Silva som syndebukk, skriver José Gil Olmos, journalist i Proceso, i en mail til Journalen.

Torturert til å tilstå

Silva tilstod under avhør å ha drept Martínez, men ifølge Comitee to Protect Journalists (CPJ) trakk han tilståelsen da han forklarte seg i retten. Der fortalte han at politet i dagesvis hadde torturert ham under avhør for å presse han til å tilstå drapet. Silva er hivpositiv og analfabet. Ifølge Olmos er det stor sjanse for at Silva nettopp ble torturert og presset av politiet.

Etterforskningen er også mangelfull på andre områder. Ifølge advokatene til Proceso finnes det ingen  konkrete bevis på at den antatte morderen står bak drapet.

– Fingeravtrykkene som er funnet på åstedet, er heller ikke Silva sine, sier Olmos.

Mener motivet var ran

Etterforskningen viser at motivet for drapet er ran. Det manglet en datamaskin, to mobiltelefoner og et flatskjermfjernsyn fra huset til den drepte, ifølge Proceso.  Myndighetene har ikke på noe tidspunkt vurdert om drapet på Martínez kan ha sammenheng med at hun var journalist, ifølge Proceso.

Dette til tross for at Regina Martínez Peres jobbet i Veracruz.

Veracruz er den farligste delstaten å være journalist i med syv drepte journalister fra 2006-2009.

 

Journalistdrap oppklares sjelden

Ministerråden ved den meksikanske ambassaden i Danmark, José Luis Alvarado, sier at myndighetene arbeider for å bekjempe kriminaliteten journalister blir offer for.

- Etter press fra befolkningen har regjeringen blitt nødt til å fokusere på sikkerheten til journalister. Det er et delikat område som er vanskelig å ta tak i, sier Alvarado.

Kun ni prosent av journalistdrap blir oppklart.

- Det er mange regler og prosedyrer som må følges i etterforskningen av drap. Det er klart at dette tar tid, sier Alvarado.

Han mener at journalistdrap blir etterforsket og tatt på alvor av myndighetene.

Farlig å dekke rettssaken

Journalisten Jórge Carrasco Araizaga har fulgt rettssaken for Proceso. Han er en blant få som åpent kritiserer rettsbehandlingen av Jórge Silva og myndighetenes etterforskning av saken. Dette har gjort at han også har blitt truet på livet og har måttet gå i skjul.

– Som følge av vår dekning av vold og trusler som rammer tusenvis av journalister og meksikanere, har vi ikke fått statsstøtte siden 2003, sier Jóse Gil Olmos.

Internasjonal presse er feig

CPJ reagerer på at nyhetsmedier som BBC fremstiller saken som løst, og at de ikke skriver om den mangelfulle etterforskningen. CPJ og Proceso mener internasjonal og kommersiell presse i Mexico for lettvint har godtatt at drapsmannen til Martínez er dømt, og at de overser den rådende straffefriheten i landet.

Ifølge CPJ er 91 prosent av drapene på journalister fortsatt uoppklart.

Hør hva ministerrådet Alvarado mener om at El Silva kan være uskyldig dømt: