FÅ NOK SØVN: Sover du bedre kan det bidra til at du presterer bedre på skolen. FOTO: Flickr/Leif Harboe

Mer søvn gir bedre karakterer

Norske studier viser en klar sammenheng mellom søvn og karakterer. De som sover mest, gjør det best på skolen.
Fredag, 21 april, 2017 - 12:38

8000 elever har svart på når de legger seg, og resultatet viser at elevene som legger seg tidligst får best karakterer på skolen, melder Aftenposten. Elever som er i seng før 23,  har et karaktersnitt på 4, mens de som legger seg 01:00 eller senere har et karaktersnitt på 3,5.

– Vi fant at kort søvnlengde henger sammen med svakere skolekarakterer på videregående skole. Gjennomsnittlig skolekarakter var best blant ungdom som la seg mellom 22 og 23, sier forsker og psykologspesialist Mari Hysing til avisen.


Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter. Foto: UiB

Norsk lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn sier at søvn er viktig for at det vi har lært ikke skal gå i glemmeboken, og at å være opplagt gjør oss mer mottakelige for ny lærdom.

– Lite søvn gjør deg ukonsentrert og fører til at man presterer dårligere. I tillegg er det viktig med god søvn for at det man har lært skal feste seg til minnet, sier han.

Bjorvatn sier at hans tre beste tips for en god nattesøvn er stabil døgnrytme, lite koffein og å holde seg unna elektroniske medier den siste timen før leggetid. I tillegg til disse rådene har han tidligere skrevet en artikkel om god søvnhygiene for helse-bergen.no.  Der gir han blant annet disse rådene: 

FAKTA OM SØVNPROBLEMER

 - En tredel av befolkningen klager over dårlig søvn i perioder

- Ca. 10-15% av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer

- Dårlig søvn kalles insomni på fagspråket

  • Det er lurt med regelmessig mosjon, men avslutt minst 3 timer før leggetid.
  • Unngå å være sulten, eller å innta tungt måltid ved sengetid.
  • Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper.
  • Sett av en “problemtime” om ettermiddagen/tidlig kveld hvor du tenker gjennom dine bekymringer og problemer. Unngå å ta med deg bekymringer og problemer til sengs.

 

 

 

 

 

 

Emneord: