MAT-APP: Forsker Anne Moen og stipendiat Caroline Farsjø viser fram hvordan applikasjonen Appetitus fungerer. Appen skal forebygge underernæring, og hjelpe til med å organisere måltider. (Foto: Kristine Aas)
Radioreportasje

Ny app skal hindre underernæring hos eldre

Mellom 20 og 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester sliter med underernæring. Det viser tall fra Helsedirektoratet.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 09:31

Etter å ha blitt prøvd ut i fire forskjellige kommuner, ble applikasjonen Appetitus nylig lansert. Med et enkelt utseende og brukervennlig funksjonalitet skal appen hjelpe eldre med å få i seg nok næring. 

– Det er veldig mye å hente på å organisere måltidsrytmen, sier forsker Anne Moen. Det er hun og stipendiat Caroline Farsjø som står bak prosjektet. Ønsket er at siste måltid om kvelden skal være så nærme som mulig frokosten, og at eldre skal få i seg nok mat. 

Appen har blitt prøvd ut flere steder i Bærum kommune. Tatjana Asanin, fagutvikling-sykepleier på Kolsås, sier at det er en utfordring med bruk av teknologi for eldre.

– De som sliter med ny teknologi er de som er demente og gamle, og de kan heller ikke bruke ipad, sier hun. I deres avdeling prøvde to pasienter ut applikasjonen. Begge slet med motivasjon til hva de kunne spise.

– Før tenkte de at mat var litt kjedelig, men den (appen journ.anm.) vekket kreativitet rundt matlaging, sier Asanin. 

 

Hør hele radioreportasjen her:

For niende gang har journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) undersøkt pressefrihetens kår rundt i verden.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:19
Abdul Merzai (55) får daglig trusler for sitt journalistiske arbeid. Nå ser journalistens fremtid mørkere ut enn noen gang tidligere.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:15
Halvparten av befolkningen i Etiopia er analfabeter og kun en av ti har internett.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:14
Colombianske journalister blir møtt med trusler. Landet ligger på 129. plass i verden når det gjelder pressefrihet.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:13
Mohammad Abdelmaguid ble svartelistet og nektet inngang til Egypt. Likevel sluttet han aldri å kjempe for et bedre Egypt.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:12
Reportere uten grenser plasserer Norge på førsteplass, når det kommer til pressefrihet. Polen havner på 54. plass. Journalist Henryk Malinowski er svært uenig i rangeringen.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:11