Illustrasjonsbilde. Foto: Sean MacEntee/Flickr.com

Ny app viser vei for blinde

SINTEF og NextSignal står bak appen som "ser" for de blinde.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 13:35

OSLO: Appen baserer seg på bruk av beaconteknologi, og skal hjelpe blinde og døve til å navigere seg i store bygg og i kollektivtrafikken, ifølge SINTEFs egen pressemelding

– Vi har utviklet to forksjellige apper. En som heter TravelCompanion, og en som heter LocationCompanion. Den første er mer avansert enn den siste, som brukes til å finne frem i komplekse bygg, forteller Roy Bahr, forsker i SINTEF. 

Beacons på Tøyen

Appene bruker beacons, bluetooth Low Energy, som er små radiosendere som bruker lite energi, og sender informasjon til smarttelefoner og nettbrett. 

Appen kan for eksempel benyttes innendørs hvor GPS ikke fungerer. 

På Tøyen i Oslo befinner det seg en liten hvit kloss over inngangen til T-banestasjonen. Forskerne innstallerte 40 beacons på Tøyen og 22 på Majorstuen T-banestasjon. 

– Målet er å øke nøyaktigheten ytterligere. I den forbindelse ser vi også på løsninger hvor vi kombinerer beacons med andre trådløse teknologier. Foreløpig er det litt usikkerhet rundt hvor nøyaktig vi kan få det, men vi synes resultatene så langt er lovende, sier Bahr.

Positive

Blindeforbundet i Oslo har testet systemet i deler av sine lokaler. 

– Blindeforbundet var positive til resultatene av brukertesten på Tøyen, men det er noen forbedringspotensialer, som enda bedre nøyaktighet. Dette er spesielt viktig for de som er helt blinde. Det var også ønske om mer informasjon, som hvor det er en kiosk, kafé, eller et toalett i nærheten, sier Lars- Cyril Blystad, fra Next Signal. 

Emneord: 
For niende gang har journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) undersøkt pressefrihetens kår rundt i verden.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:19
Abdul Merzai (55) får daglig trusler for sitt journalistiske arbeid. Nå ser journalistens fremtid mørkere ut enn noen gang tidligere.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:15
Halvparten av befolkningen i Etiopia er analfabeter og kun en av ti har internett.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:14
Colombianske journalister blir møtt med trusler. Landet ligger på 129. plass i verden når det gjelder pressefrihet.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:13
Mohammad Abdelmaguid ble svartelistet og nektet inngang til Egypt. Likevel sluttet han aldri å kjempe for et bedre Egypt.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:12
Reportere uten grenser plasserer Norge på førsteplass, når det kommer til pressefrihet. Polen havner på 54. plass. Journalist Henryk Malinowski er svært uenig i rangeringen.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:11