Tirsdag 10. oktober arrangerte dyrevernorganisasjonen NOAH en støttemarkering i sympati for hunden Bob og for endring av hundeloven. Foto: Ingunn Borud

- Håper ikke Bob må dø for at loven skal endres

Tirsdag leverte lederen i NOAH over 14.000 underskrifter til justiskomiteen på Stortinget med håp om å endre hundeloven. Frps Ulf Leirstein takket for engasjementet og lovet endringer.
Torsdag, 12 oktober, 2017 - 11:36

Tirsdag arrangerte dyrevernorganisasjonen NOAH støttemarkering for hunden Bob foran Stortinget. Leder i NOAH, Siri Martinsen, overleverte 14.000 underskrifter til Frp-politikeren Ulf Leirstein, på vegne av Stortingets justiskomite. Leirstein er selv hundeeier og mener hundeloven som den er i dag åpner for urettferdig behandling av hunder. 

- Rett før sommeren vedtok et samlet storting å se på hundeloven på nytt, og har bedt regjeringen om å ta en ny gjennomgang av hundeloven, med utgangspunkt i saken til Bob. Vi ønsker å endre hundeloven, sa Leirstein på markeringen. 

Leirstein lover at hundeloven skal endres. Han sier at dyr i dag ikke har et ordentlig rettsvern, men at også de må ha det. Leirstein takker for engasjementet. 

- Det er nettopp med det engasjementet her vi kan få flertall på Stortinget. 

Ønsker endring i hundeloven 

Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH, og ledet støttemarkeringen foran Stortinget. I følge henne tar ikke hundeloven hensyn til hunden. Hun sier hundeloven rammer vanlige, trygge familiehunder og at hunder dømmes til døden for naturlig atferd. 

- Hundeloven dømmer hunder til døden for helt naturlig atferd, som å hoppe, være borti noen med en klo eller å stå i veien for noen. Hundeloven dømmer hunder til døden fordi de er store eller ser farlige ut. Alt for mange hunder har unødig måttet bøte med livet som følge av hundeloven. Saken til Bob er en av mange saker der kravet om avlivning kommer på bakgrunn av ett eller flere menneskers utrygghetsfølelse, sier Martinsen. 

Videre forteller hun at veterinærer og atferdseksperter har uttalt i retten at Bob er en snill og trygg familiehund.

- Da loven ble vedtatt fryktet NOAH at loven skulle ramme vanlige familiehunder. Vi håper justisdepartementet ser at de må endre hundeloven, og vi håper at ikke Bob må dø for at loven skal endres, sa Martinsen på vegne av NOAH. 

Dømt til avliving 

Saken om Bob startet da han ble bundet utenfor et spisested på Grønland høsten 2015. En forbipasserende politipatrulje mente han oppførte seg truende og farlig overfor folk i nærheten. Poltitiet vedtok at Bob måtte avlives. Eieren anket saken i samarbeid med NOAH. I 2016 kom saken opp i Oslo tingrett. Retten avgjorde at Bob måtte avlives. Bobs eier anket igjen, og i oktober i år ble Bob igjen dømt til døden, denne gang i Borgarting lagmannsrett. 
 

Vil støtte Bob og eieren hans 


Magdalena Farstad tok med seg hunden Donna på markeringen for å støtte Bob og eieren hans. Foto: Ingunn Borud

Magdalena Farstad var en av de som møtte opp på markeringen. Hun tok med seg hunden sin Donna. Hun støtter NOAHs arbeid og håpet før markeringen startet at flest mulig skulle møte opp og skrive under på underskriftskampanjen. Farstad synes dommen mot Bob er svært urettferdig og at han har blitt urettmessig behandlet. Hun synes det er problematisk at retten to ganger har dømt at Bob skal avlives, til tross for at veterinærer og trenere har uttalt at han er en trygg og snill hund. 

Emneord: