Årets Bylam på Youngstorget arrangeres for andre gang i år. Foto: Line Benedikte E. Bjørndal
Bylam 2017

Lam til byen

Årets ByLam er i gang på Youngstorget. Her får man lammeretter til en femtilapp, og livemusikk fra scenen.
Torsdag, 12 oktober, 2017 - 17:37

Mat og musikk hører godt sammen, sier prosjektleder Benedicte W. Siland. By:Larm og Matprat slo seg sammen ifjor, etter en ide Matprat fikk under en idemyldring. Da tok de intiativ til å sette ideen, ByLam, ut i livet og festivalen ble første gang arrangert i fjor. Arrangørene ønsker å reintrodusere lammet og kombinere det med streetfood for å gjøre det mer moderne og attraktivt, forteller Siland. Et av kriteriene for å ha salgsbod på ByLam er at de har en lammerett som er ny for anledningen.

ByLam er blitt så populært i matbransjen at prosjektleder Siland må si nei til flere som ønsker å ha en salgsbod på festivalen. Hun har forhåpninger om at det blir enda bedre oppmøte i år, enn de 2- 3000 som besøkte festivalen i fjor. 

Det var Inge Bremnes som, sammen med band, sto for det første musikalske innslaget i årets ByLam. Det spilles fra scenen gjennom hele arrangementet.

Overskudd av lammekjøtt

Prognoser fra Totalmarked kjøtt og egg, viser at det vil bli et overskudd av sau og lam på 1300 tonn i 2017. Tallene viser at det er 400 tonn mindre enn tidligere anslått. Grunnen er en kombinasjon av litt lavere produksjon, mens salget er litt oppjustert siden sist. Situasjonen er likevel fortsatt problematisk. Hovedsesongen for lam er i september/oktober. 

Idealisme

- People, profit, planet er vår trippel bunnlinje, sier Sherry Hakimnejad, daglig leder i Kompass & co, som er en av de mange som serverer fra matvogn på ByLam. Hennes to medarbeidere forteller at Kompass kjemper mot matsvinn og at de får overskuddsmat fra Matsentralen som de lager rettene av. Kompass har også drevet med dyrkningsprosjekter og redesign. Kompass gir muligheter for unge, og unge som er dårlige psykisk,  til å skaffe seg arbeiderfaring, forteller de. Og legger til at det er et sted hvor de legger vekt på trivsel. Hakimnejad sier at de ønsker å bevise at det er mulig å være økonomisk bærekraftig samtidig som de også ivaretar mennesket og er bærekraftige når det gjelder miljø.  

ByLam kan gi vekst 

Haralds Vaffel, som vant Årets ByLam ifjor har siden da åpnet flere nye utsalgsteder og gjør stor suksess.

Produktet Mere suppe lager sunne supper, som er et alternativ til tradisjonell hurtigmat. De har fokus både på smak og sunnhet i sine produkter. De har på kort tid solgt seg inn i matvarebutikkene i de større byene i hele landet, sier Marianne Helgesen. De ønsker også å kunne etablere seg flere steder.

ByLam er åpen til kl. 20.00 og Årets Bylam kåres i kveld kl. 19.00

Emneord: