Ny, svevende attraksjon i Oslo

Torsdag kveld var det offisiell åpning av Stovnertårnet. Attraksjonen har en prislapp på 24,3 millioner kroner, og skaper reaksjoner i nærmiljøet.
Fredag, 13 oktober, 2017 - 10:11

Gangbanen, som i utgangspunktet skulle være et utsiktstårn, er en 260 meter lang gangbane med en høyde på 15 meter. Her kan beboerne tusle eller rulle opp for å nyte utsikten helt til Oslofjorden. Tårnet er en attraksjon laget for å gi Stovner et løft, og er en del av Groruddalssatsningen 2017 - 2026.

Svevende gangbane for «alle»

Arkitektselskapet «Link Landskap» fikk i oppdrag å utforme tårnet, som er bygget i samarbeid mellom «Bymiljøetaten» og «Bydel Stovner». I følge Anne Pia Møllenhus, Manager i LINK landskap ønsket de å utforme en svevende gangbane istedenfor et tradisjonelt tårnbygg.   

— Turen opp kan oppleves som en vandring blant tretoppene, der to kan spasere sammen opp i høyden, sier Møllenhus  til Journalen. Veien opp langs gangbanen er universelt utformet og gir sikt over Groruddalens åser, trær og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten.

Hensikten med tårnet er å tilføre en attraksjon til området, som vil tiltrekke seg folk fra hele byen, ikke bare beboerne i området. Møllenhus tror absolutt de har fått til dette.

— Den sirklende banen gjør at tårnet blir universelt og gir mulighet for alle å nå toppen. Her kan man ta spaserturen opp i luften, enten man går eller ruller. Luftrommet er tilgjengelig for alle, ikke bare for de mest modige av oss, forteller Møllenhus.

Reaksjoner i nærmiljøet

Tårnet, som har en prislapp på 24,3 millioner kroner, skaper reaksjoner i sosiale medier.

Kai Remen er en av de som ytrer seg kritisk til tårnet på Facebook.

– Helt syk bruk av penger. Over 24 mill. som heller kunne blitt brukt til noe fornuftig. Jeg vil tro bydelen og Stovner området har viktigere oppgaver å løse, enn å ha mulighet til å sløse 24,3 millioner på et “lekeapparat”, forteller han til Journalen.

Bente Samuelsen, født og oppvokst på gamle Stovner synes at tårnet gjør et uforholdsmessig stort inngripen i naturen.

— Det er altfor stort! De sier dette er et utsiktspunkt, men vi har jo skogen bak som gir en masse utkikkspunkter! Vi har to gapahuker oppe i skogen, kalt “kjerringfred” og “gubber” der er det flott utsikt over hele Oslo. For rullestolbrukere er dette tårnet sikkert fint da, men jeg synes altså dette er altfor stort, og de 24,3 millionene dette koster kunne vært brukt i eldreomsorgen i stedet, sier Samuelsen til Journalen.

Tårnet ligger på Fossumberget like bak Stovner senter. Du kan følge turvei/gangvei fra Karl Fossumsvei, Fossumberget, Olaus Fjørtofts vei, eller Stovner senter. Nærmeste T-bane er Stovner T som ligger 5-600 meter unna.