PROMOTERER FAKKELTOGET: På Egertorget i Oslo står frivillige å promoterer lørdagens begivenhet. FOTO: Ida Gjellerud

- Vi kjemper for dyrene uansett

Lørdag 21. oktober går NOAHs årlige fakkeltog mot pels av stabelen. En knapp uke tidligere la regjeringen frem statsbudsjettet, hvor to millioner kroner ble tildelt pelsnæringen.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 15:24

Torsdag 12. oktober ble statsbudsjettet lagt frem. Budsjettet kuttet all støtte til frivillige dyrevern og miljøorganisasjoner. Samtidig fikk pelsnæringen 2 millioner kroner.


Siri Martinsen, leder i NOAH - for dyrs rettigheter.
Foto: dyrsrettigheter.no

Siri Martinsen, leder i NOAH- for dyrs rettigheter, reagerer sterkt på dette og kritiserer den sittende regjeringen i en e-post til Journalen.

- Det er en skandaløs prioritering å ta vekk absolutt all støtte til dyrevern, og gi mer enn summen som ellers hadde tilfalt dyrevernorganisasjoner, til pelsnæringen. Om regjeringen ønsker en mer objektiv tildeling, så er det i seg selv et godt formål. Men det er ikke objektivt å stryke støtten helt fra ett felt.

På spørsmål om hvilke utbytte pelsnæringen får av et bidrag på 2 millioner kroner, svarer hun følgende.

- Det betyr rett og slett at de får penger til å implementere mer papirarbeid slik at de har en unnskyldning for å fortsette å ha 3 og 4 minker i burene isteden for 2. Det har ingenting vesentlig å si for dyrene, og det er direkte frekt av ministeren å påstå at pengene er noe dyrene “nyter godt av”. Ingen dyr nyter godt av å leve i trange nettingbur, svarer Martinsen. 

Kjemper videre

Til tross for konsekvensene dette får for organisasjonen, er motivasjonen til å fortsette arbeidet for dyrs rettigheter fortsatt høy.

- At vi mister statsstøtten går ut over arbeidet for dyr, anmeldelse av dyremishandlingssaker, politisk arbeid for bl.a. forbud mot pelsdyroppdrett og utsendelse av informasjon om dyr og miljø til skoler. Men vi har selvsagt ikke tenkt til å gi oss. Vi kjemper på for dyrene uansett, sier Martinsen.

Arrangerer protesttog

Lørdag 21. oktober arrangeres fakkeltog mot pelsdyrnæringen, i regi av NOAH. Det er 14. år på rad protesttoget går av stabelen. Martinsen lovet i sin tale i fjor at NOAH skal arrangere fakkeltog hvert år frem til pelsnæringen legges ned. Politiet anslo oppmøtet ved fjorårets tog til om lag 3000 personer.

Journalen har ikke lykkes i å få en kommentar fra landbruksminister, Jon Georg Dahle.


STILLE FØR STORMEN: På lørdag har fakkeltoget oppmøte på Youngstorget i Oslo. Foto: Kristin Matthews