BRA FOR HELSA: Hundehold har en positiv effekt på helsa. FOTO: Tone Knipperud

Hund er helsas beste venn

Ny forskning viser at hundeeiere har lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, enn folk som ikke har hund.
Onsdag, 29 november, 2017 - 17:12

Universitet i Uppsala har forsket på hundeeiere, og funnet ut at hundehold er positivt for helsa. Spesielt enslige mennesker utpekte seg i studien.

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren, sier Tove Falle, veterinær og dosent i epidemiologi ved Uppsala universitet i en pressemelding.

Studien er gjort på 3,4 millioner tidligere hjertefriske svensker i alderen 40 til 80 år. 

Christine Olsen har doktorgrad i folkehelsevitenskap og jobber ved Antrozoologisenteret på Ås. Hun mener at dyrehold hjelper mot depresjoner, som igjen er bra for hjertehelsa.

- Depresjon er en indirekte årsak til hjerte- og karsykdommer. Å ha kjæledyr kan føre til mer glede, og man får en sosial støtte som er viktig for å bedre helsa. Sosial støtte gir mindre stress og derav mindre dødelighet, forteller hun.

Psykisk helse

Vi møtte eierne bak instagramkontoen ”hunderioslo” – en konto som går ut i Oslo for å treffe hunder og høre litt om personligheten deres.

–  Gleden ved å ha hund tror jeg bidrar til god helse. Når vi snakker med hundeeiere er folk alltid veldig positive til å snakke om bikkja si og hvor fine de er, forteller Øydis Castberg, en av to som eier instagramkontoen.

De mener at hundehold også er bra for den psykiske helsa. 

– Det kameratskapet og kjærligheten man har med en hund er godt for psykisk helse. Er man ensom, er en hund veldig fint å ha. Det er veldig fint med en som alltid er glad for å se deg når du kommer hjem, forteller Stina Solheim, som også driver “hunderioslo”.