Kø: Mennesker venter utenfor Grønland kirke for å komme inn og få utdelt en kølapp. FOTO: Marina Morozova

Flyttet matkøen inn i kirken

Grønland kirke har hver fredag åpne dører og serverer varm solbærsaft for de som trenger det i kalde morgentimer.
Mandag, 27 november, 2017 - 10:46

– Drømmen er egentlig å bli lærer, men først må man ta en stor og avansert norsktest. Samtidig må man gjennom en pedagogisk opplæring, sier Goran, en av de som møtte opp til kølapp-utdelingen til Grønland kirke fredag morgen.

Han har bodd i Norge i litt over ett år uten fast jobb. Derfor kommer han til Grønland kirke en gang i blant for å få kølapp og ventesaft før Fattighuset deler ut to til tre handleposer med mat. 

Han kommer opprinnelig fra Serbia, men flyttet til Norge fordi han mistet jobben i hjemlandet. Nå søker han om fast jobb innen bilbransjen, men inrømmer at det ikke er like enkelt å få det i vinterhalvåret. 


Møtte opp: Goran har familien sin i Serbia, men valgte å flytte til Norge for å jobbe. FOTO: Marina Morozova

Sammarbeid med Fattighuset 

Fredagskøen er et samarbeid med Fattighuset som har utdeling av mat både onsdag og fredag. Det er relativt nylig at det ble utdeling av mat på onsdager, men Grønland kirke har ikke hatt mulighet til å etterkomme å ha åpent på onsdagene. Foreløpig har de åpent i kirken med kølapp-utdeling på fredager.

Hver fredag tilbyr Grønland kirke både varm og kald solbærsaft til de som møter opp. 

– Det har på mange måter blitt et symbol på hjertevarme, husrom og den atmosfæren av venterom som vi ønsker at kirkerommet skal få på fredag formiddag. Det handler også litt om å kunne tilby noe som kan gi litt energi og krefter til de som kommer for å få kølapp og mat fra Fattighuset, sier diakon Kirsten M. Aase Finch.

Selv om oppmøteantallet varierer, har diakonen registrert at det går mellom 200 til 250 kølapper hver fredag. 

– En del av menneskene som kommer er gjengangere, men det popper også innom en del nye. Utskiftningen er nok størst i sommerhalvåret, sier Finch. 


Diakon Kirsten M. Aase Finch deler ut kølapper inne i kirken. FOTO: Marina Morozova

Jobber uten rettigheter 

– Da jeg begynte her, var køen ute på andre siden av kirken, oppover Borregata. Der kunne det stå fra 200 til 300 mennesker ute i 15-20 minusgrader i flere timer og vente. Slik kunne det ikke være, sier sognepresten Lars Martin Dahl. 

Det kommer mange ulike mennesker som har ulike grunner til å nytte seg av tilbudet kirken gir.  

– En person her gikk konkurs fordi han la ut for byggematerialer og bygget og jobbet i halvannen måned, men fikk ikke betalt. Dette er fordi de ikke kommer inn på det vanlige arbeidsmarkedet, så de jobber svart. Og når man jobber svart, så har man plutselig ingen rettigheter, sier Dahl. 


Sogneprest Lars Martin Dahl mener det er unødvendig at folk skal stå ute i kø og fryse. FOTO: Marina Morozova

Samarbeidet med Fattighuset og fredagskøen startet i januar 2016. Og med unntak av juli måned holder kirken koken hver fredag året gjennom.

Emneord: 
Tags: