Mener NRK hemmer mediemangfoldet

— Tidvis blir man usikker på hvem som er mest tabloid og kommersielt orientert av Dagbladet og NRK, sier sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg.
Onsdag, 29 november, 2017 - 16:50

Flere ledere i mediebransjen var samlet for å diskutere hvorvidt NRK styrker eller svekker mediemangfoldet.

NRKs rolle på nett ble kritisert av Nitteberg og sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen. De to redaktørene var kritiske til at NRK.no tilbyr en gratis nettavis, som de mener ligner mer og mer på de kommersielle aktørenes nettaviser. 

— NRK kan tilby innhold uten en mur (betalingsmur, journ.anm.). Det er konkurransevridende og hemmende for mediemangfoldet, sier Nitteberg.

Han skrøt av det NRK leverer av lyd og bilder, og mente de bør levere mer av det og mindre tekstbaserte artikler.

— Vår publisering og innhold på nett er helt nødvendig for å gjøre vårt oppdrag. Vi hadde blant annet ikke nådd de unge uten å drive innovasjon og publisering på nett, sier kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, til Journalen etter debatten. 

Bruker alle plattformer

Eriksen var opptatt av å understreke viktigheten av å ikke bare nå ut til den eldre garde, men også den yngre befolkningen. 

— Vi lykkes med å nå de yngre fordi vi bruker alle plattformer, sier kringkastingssjefen. 

Eriksen påpekte også at rikskringkasteren bruker 5,4 milliarder, og ikke 6 som Nordlys’ sjefredaktør, Nitteberg, hevdet. 

— Må tydeliggjøre oppdraget mye mer

På direkte spørsmål fra Journalen om han ser for seg at det blir noen endringer i nærmeste fremtid, dro Markussen litt på det. 

— Jeg håper hvertfall at debatten kan føre til at vi nå får en sunn diskusjon om NRK og hva NRK skal være i fremtiden. Man må tydeliggjøre oppdraget mye mer enn det fremstår i dag. 

Markussen, som omtalte Dagbladet som symbolet på mediekrisen, savner også at politikerne melder seg på i debatten. 

— Det er altfor lite påakta, og jeg tror egentlig det kommer av at det er for lite kunnskap om hvor viktig dette faktisk er. 

Diskuterte samarbeid 

Samarbeid mellom NRK og de kommersielle aktørene ble også disktuert under mandagens debatt. 

Hør hva Thor Gjermund Eriksen har å si om samarbeid i videoen under.