Cheerleading til OL

I februar skal norske cheerleadere til vinter-OL for å opptre, forhåpentligvis er det første skrittet mot å bli en offisiell OL-gren.
Onsdag, 24 januar, 2018 - 10:32

Nedre Romerike Cheerleaders (NRC) Tigers har fått en unik mulighet til å opptre under vinter-OL i Pyeoengchang, Sør-Korea. Bakgrunnen for det er at det vurderes å inkludere cheerleading i de offisielle OL-grenene. Hvis alt går etter planen, så skal den akrobatiske idretten være med som prøvegren i 2020, og deretter bli en fast OL-gren i sommerlekene.

Tigers trener til OL-opptreden i hallen hjemme på Lørenskog. Treningen er preget av støy og høy intensitet. Laget som skal til Peyoengchang er Senior Elite Coed-laget som består av både gutter og jenter.


De flyr høyt i Tigershallen. Foto: Charlotte Løvaas

Skal lage liv og røre


Michael Sealand fra USA er en av hovedtrenerne på Tigers. Foto: Charlotte Løvaas

Tigers skal i hovedsak heie på de andre idrettene, og delta på medaljeseremonier. Da får de også en flott mulighet til å reklamere for seg selv som en verdensutbredt idrett.

– Målet er selvfølgelig å heie på andre idretter i OL, samtidig som utøverne våre får en stor opplevelse. Vi får vist fram idretten for verden, så vi kommer et skritt nærmere å få cheerleading inn i OL, sier Tigers-trener Michael Sealand.

OL-mester positiv til cheerleading

Tidligere olympisk mester i turn, Shawn Johnson, har i mange år uttrykt sin støtte og sitt engasjement til cheerleading. Hun er ikke alene om det.

– Cheerleading regnes som idrett på lik linje med turn. De internasjonale forbundene jobber med å få cheerleading som OL-gren, sa nestleder i daværende Norwegian Cheerleader Committe (NCC) Kine Storbraaten til iOslo.no.

Nå, hele 11 år senere, ser det ut til at drømmen endelig kan gå i oppfyllelse for cheerleadere.


Blod, svette og tårer. Det gikk hardt for seg under trening da Leon hadde to jenter stående oppå skuldrene sine. Foto: Charlotte Løvaas

Risikofylt idrett

NRC Tigers er et av lagene som har gjort det best i Norge den siste tiden. I tillegg er de Norges største cheerleading klubb. Potensielt farlige situasjoner oppstår stadig med flere risikofylte triks. Noen ganger går det galt, men da reiser utøverne seg som regel rett opp igjen.