Populært dragshow

Lørdag ble Open drag stage arrangert for andre gang på Elsker. Begge forestillingene var utsolgt dager i forveien.
Tirsdag, 23 januar, 2018 - 14:43

Nattklubben Elsker er uvanlig stille klokken fem lørdag formiddag. Artistene har akkurat hatt lydprøve, og vandrer spent frem og tilbake langs de tomme seteradene. Det er vanskelig å forestille seg at det lille lokalet skal fylles av mennesker om knappe to timer.

Etter en liten stund dukker det en halvsminket mann frem bak forhenget som skiller scenen og bakrommet.

 – Går det fint om vi tar intervjuet samtidig som jeg sminker meg, spør han og smiler bredt.


Arrangørene Katinka Steensgaard og Remi Johansen Hovda driver selv med drag, og er konferansierer under forestillingen. FOTO: Elisabeth Skjervheim

Sammen med Katinka Steensgaard arrangerer Remi Johansen Hovda Open drag stage for andre gang. 

 – Open drag stage er et kunstnerisk utviklingsprosjekt med den hensikt å skape en plattform for artister og dragutøvere hvor de får lov til å utøve faget sitt, sier han.

Selv om Open drag stage er rettet mot artistene, har ikke arrangørene hatt problemer med å fylle lokalet. Da Open drag stage ble arrangert for første gang i november rundet køen hjørnet. Denne gangen bestemte de seg for å presse inn to forestillinger på en kveld, og begge ble utsolgt dager i forveien.


Mercy Miriam Ogineole gleder seg til forestillingen. FOTO:Kristine Fidje Olsen

Mercy Miriam Ogineole står spent i køen til kveldens forestilling. Hun var publikum under den første forestillingen i november og vet hva hun har i vente.

– Drag er jo en av de kuleste tingene i verden, sier hun.

Ogineole er ikke overrasket over at køen er så lang. Da hun så arrangementet på facebook måtte hun invitere med seg venninnen sin.

– Vi hadde lyst til å dra på drag show fordi det er veldig stort i USA og England, men ikke i Norge. Vi visste ikke at det fantes en gang.

RuPaul’s Drag Race

Førstelektor ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Elisabeth Lund Engebretsen peker på at drag-kulturen er langt fra et nytt fenomen, men at det har blitt mer synlig. 

 – Årsakene er sammensatte, men det er helt klart forbundet med en økende grad av kunnskap om kjønnsmangfold og skeiv kultur og politikk i samfunnet generelt.

 – Det normative tokjønns-systemet (mann-kvinne; maskulin-feminin) utfordres av spesielt en yngre generasjon som via teknologi og media utforsker ulike kjønnsuttrykk og identiteter på et større spektrum enn enten/eller, sier hun.


Flere blant publikum plukket opp telefonen for å filme forestillingen. FOTO: Elisabeth Skjervheim

På lik linje med Hovda og flere av artistene mener Engebretsen at en større oppslutning og interesse rundt drag kan skyldes populærkulturelle fenomener som RuPaul’s Drag Race. En amerikansk realityserie hvor dragartist RuPaul er på jakt etter “Amerikas neste dragsuperstjerne”.

Pause fra presset

Hovda geleider meg bort fra scenen og inn på bakrommet. Myke sminkekoster, endeløse øyenskyggepaletter, strømpebukser, glitter og korsetter ligger strødd rundt i rommet. Noen sitter lent inn mot speilet, en hjelper en annen på med korsetten, en står i hjørnet og spiser på en hamburger.

 – Det er jo litt fint å menneskeliggjøre oss, sier Hovda og ler.

Hovda forteller at han jobber på videregående skole, og at han legger merke til karakterpresset. Han tror at drag kan være mer enn kun “i vinden”, en slags pause fra alt presset. 

 – Det som er med drag er at det er frigjørende og gøy, man får lov til å være seg selv.


Elisa Test er et ferskt tilskudd til dragmiljøet. FOTO:Elisabeth Skjervheim

Elisa Test er en av artistene som opptrer for første gang på Open drag stage. Hun forteller at hun i utgangspunktet er litt introvert, og at det er godt å pakke seg inn litt når man står på en scene.

 – Dette er en hobby, en mulighet for å uttrykke noe litt annet enn det man kanskje gjør til daglig og ha det kjempegøy, sier hun.

Inspirerer til mer drag

Hovda forteller at Open drag stage også er en anledning til å bli kjent med nye mennesker.

– Jeg tror ikke vi hadde blitt kjent med Annie Malistic for eksempel, sier han og ser på hun som sitter ved siden av.

Han forteller at Annie Malistic var publikum under forrige forestilling. Etter forestilling sendte hun han en melding hvor hun ønsket å være med.

– Og da sa jeg ja, selvfølgelig vil vi ha deg med neste gang.


Annie Malistic er spent før sin første opptreden på Open drag stage FOTO: Elisabeth Skjervheim

 

Emneord: