Rasfareskilt er et vanlig syn i mange av Oslos gater. De er hengt opp for å advare om trusselen like over. FOTO: Martin Nessemo.

Rasfare i Oslo

Vinterens varierende vær har lagt til rette for en høythengende fare; istapper og snøras fra hustak.
Tirsdag, 23 januar, 2018 - 15:22

Vinteren hadde mye snø å by på forrige uke, og over helga har denne snøen fått hvilt i Oslo. Dette har skapt en fare som kanskje ikke så mange tenker over til daglig. Store istapper har bygd seg opp, og henger nå truende fra takene i byen. Marlo Sison står på bakkenivå og følger med mens kollegaen hans er oppe i en kran for å fjerne noen av disse istappene. Sison mener at faren med å la isen henge er åpenbar.

– Hvis isen faller og noen får det i hodet, kan det føre til livstruende eller livsvarende skader.

Advarer forbigående

Som et sikkerhetsforetak til istappene blir fjernet, kan du i mange deler av byen finne varselskilt fra rasfare.no. Disse røde bannerne skal vekke forbigåendes oppmerksomhet, men Sison mener at det likevell er en del folk som ikke tar faren på alvor.

– Ut av erfaring vet jeg at det er mange som ikke følger med på verken skilt eller sperringer, sier han og refererer med høyrehånda til de store sperringene han må sette irundt området isen faller ned på under fjerningen.


Slike tapper er farligere enn folk flest tror. FOTO: Martin Nessemo

Byggeierne har ansvaret

Om du eier en bygning i Oslo er det ditt ansvar å passe på at isen blir fjernet fra taket. Dette er beskrevet under Oslo kommunes politivedtekter § 4-1, som sier:

“Når snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eieren straks sette opp avvisere eller lignende innretning som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet.”

– Hver dag må jeg si ifra til folk at de ikke kan gå gjennom sperringene. Jeg vet ikke om dette er på grunn av manglende kunnskap, eller at noen ikke kan lese et skilt. Ellers er de nok bare rett og slett ikke redde for livet sitt, forteller Sison. Isen de får slått ned fra taket treffer bakken under med et dunk, mens folk går bestemte forbi på utsiden av sperringene.

Sison forteller om hvordan været påvirker faren for at istapper blir hengende, og advarer eiere i oslo om å følg med.

– Man må kontinuelig sjekke bygg for å minske risikoen.

På twitter minner politiet om det samme, og advarer byggeierne om at det kan bli store bøter om de ikke passer på.

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: