Lommedal-saken behandles i PFU

Ni norske medier er klaget inn til PFU for deres behandling av Lommedal-saken. Klagen behandles tirsdag. NTB, TV2, Dagbladet og Dagsavisen er allerede felt. Aftenposten er under vurdering.
Tirsdag, 18 april, 2017 - 12:30

– Jeg mener at man ikke har tenkt godt nok over konsekvensene omtalen fikk for barna, sier Nils E. Øy til NRK.

Det var Øy som selv sendte inn klagen til PFU da han på denne tiden var fungerende generalsekretær i Norsk Presseforbund. 

Nyttårsaften 2015 døde en 13 år gammel jente av underernæring på en hytte i Valdres. Moren til jenta er tiltalt for grov omsorgssvikt. Selv sier moren at datteren pådro seg en spiseforstyrrelse som følge av mobbing på skolen i Bærum. 

I følge Nils E. Øy var ikke norske medier varsomme nok da de skulle dekke denne saken, og tenkte i liten grad på konsekvensene for barna dette gjelder. 

– Skal man omtale barn, særlig i forbindelse med en sak som denne, så må man tenke nøye gjennom hvilke konsekvenser dekningen har for barna. Både på kort og lang sikt, sier Øy til NRK. 

De ni norske mediene inkluderer NRK, NTB, TV2, VG, Dagsavisen, Budstikka, Dagbladet, Aftenposten og Avisa Valdres. NTB, Dagbladet, Dagsavisen og TV2 er allerede felt for deres behandling av saken. 

PFU skal i dag vurdere hvorvidt de ni norske mediene har brutt punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten: «Når barn omtales er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barn sin identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.»

Etter mange år med spiseforstyrrelser har Ingeborg Senneset nå skrevet boken "Anorektisk" i samarbeid med Cappelen Damm. – Det ville vært uansvarlig å si at denne boken ikke kan være farlig, sier hun.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 13:26
Tematikken i de to siste sesongene har skapt stort engasjement, også internasjonalt. Filmforsker Vilde Schanke Sundet mener serien er en øyeåpner for mange.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 13:21
Endrede rutiner hos SiO Helses psykologtjeneste gir kortere ventelister.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 15:48
I påsken ble terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus lagt ned. Nå står over 700 revmatikere uten denne typen terapitilbud.
Torsdag, 27 april, 2017 - 11:26
SINTEF og NextSignal står bak appen som "ser" for de blinde.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 13:35
Ny undersøkelse viser at ni prosent av studentene ved høyere utdanning sier at de er blitt mobbet på universitetet eller høgskolen.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 11:23