Hvor er Moheeb Al-Nawathy?

Den palestinske journalisten Moheeb Al-Nawathy har vært savnet siden 5. januar 2011 etter en reise til Damaskus. Hjemme i Valdres sitter familien på syv og lurer på hvor pappa er.

– Klokka 15.30 den 5. januar var jeg på vei hjem fra skolen og sendte melding til pappa for å fortelle at det var kamp mellom Barcelona og Atletico Madrid. Han sendte melding tilbake og spurte: "Når da?" Etter det ble det stille. Vi har ikke hørt noe fra ham siden da, sier Mohanad (17), Al-Nawathys nest eldste sønn.

Savnet i fem måneder

Al-Nawathy dro til Damaskus 28. desember 2010, og har vært savnet siden 5. januar 2011. Kilder familien har vært i kontakt med, hevder han sitter fengslet i et navngitt fengsel i Damaskus, men dette er ikke bekreftet av syriske myndigheter.

Moheeb Al-Nawathy kom til Norge fra Gaza i 2007. Han jobbet som journalist og menneskerettighetsforkjemper i Gaza, og har tidligere skrevet den Hamas-kritiske boka "Hamas from the inside". Boka består av intervjuer med toppsjefene i Hamas.

Fengslet tre ganger

Al-Nawathy har tre ganger tidligere blitt fengslet av israelske myndigheter på grunn av jobben han har gjort som journalist og forfatter. Hamas var heller ikke fornøyd med offentliggjøringen av den Hamas-kritiske boka, og derfor flyktet Al-Nawathy til Norge.

Kona og de seks barna hans kom etter i 2008, og de bosatte seg i Vang i Valdres. Familien har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge, og Al-Nawathy har søkt om norsk statsborgerskap.

 

Fjorårets studenter besøkte Moheeb Al-Nawathy mens han fortsatt var i Norge. Se fortelle om den Hamas-kritiske boka:

Moheeb Al-Nawathy om yrket sitt:

Norske kolleger stiller opp

Ibtisam Al-Nawathy har tatt med seg fem av barna på handletur til Fagernes. De står nede ved vannet og venter på at Al-Nawathys journalistkollega og venn, Tor Øystein Vaaland, skal komme. Vaaland har sammen med tre andre norske kolleger bistått familien etter Al-Nawathys forsvinning.

– Vi har tatt kontakt med menneskerettighetsorganisasjoner, den internasjonale journalistføderasjonen, norske journalister og medieorganisasjoner for å prøve å hjelpe. Men den viktigste jobben har familien gjort sjøl gjennom sitt eget nettverk. De har kommet i kontakt med en palestinsk advokat i Syria, og personer med gode kontakter til den syriske politiske eliten, sier Vaaland.

Han sier videre at familien har fått tak i informasjon som er vesentlig for å holde motet oppe.

– Kontaktene har informasjon som sier at Moheeb lever, og at han sitter i et navngitt fengsel i Damaskus. Han skal etter forholdene ha det bra, sier Tor Øystein Vaaland.

– Det er hva familien tror at de vet, men ingenting av dette er bekreftet av de syriske myndighetene.

Vaaland sier familien settes under et voldsomt press fordi kontrastene i det de har opplevd, er så store.

Se familien fortelle hvordan livet er uten Moheeb:

Fire måneder uten kontakt

Ibtisam Al-Nawathy sliter med å holde tårene tilbake når hun snakker om ektemannen. Månedene har gått uten at de har fått et livstegn fra ham.

– Vi er trøtte, men klarer likevel ikke å sove om natten. De minste barna vil ikke sove på rommene sine, de vil sove hos meg. Vi tenker på Moheeb, hele tiden, og så gråter vi. Eneste grunnen til at jeg snakker med dere nå, er fordi jeg vil hjelpe Moheeb, sier Ibtisam Al-Nawathy.

Annerledes tilværelse

Al-Nawathy har tidligere vært fengslet i Israel. Da bodde hele familien i Gaza.

– Da Moheeb var fengslet av israelske styrker i Gaza, visste vi fort hvor han var. Vi hadde vårt nettverk og kunne finne ut hvem som hadde tatt han. Vi fikk hjelp av familien og den Røde halvmåne for å finne ut hva som hadde skjedd, men her... Det føles som om norske myndigheter ikke gjør noen ting, sier Ibtisam Al-Nawathy.

Støtter Moheeb

Familien mistenker at syriske myndigheter på vegne av Hamas har stått bak fengslingen av Al-Nawathy, men de syns ikke han har tatt unødvendige risikoer i sitt yrke som journalist.

– Dette er pappas fjerde tur til Damaskus. Han dro for å oversette boka si, og så har han begynt på bok nummer to. Han dro ikke dit for å bli fengslet, sier Mohammad (9).

– Vi er stolte av Moheeb, han mener at når man er journalist, må man skrive sannheten. Dette er også noe han lærer barna sine. Han kom til Norge fordi han ikke var trygg i Gaza på grunn av jobben sin som journalist, og nå trenger han hjelp. Vi ønsker mer initiativ fra norske myndigheter, sier Ibtisam Al-Nawathy.

– Jeg er enig i at det ikke kan gjøres nok, så lenge Moheeb fremdeles sitter inne. Samtidig er det mitt inntrykk at norske utenriksmyndigheter tar Moheebs sak ordentlig på alvor, sier Vaaland.

UD uten svar

UD ønsker ikke å spekulere i hva som eventuelt har skjedd med Al-Nawathy, da de ikke har fått noen formell informasjon om hva som kan ha skjedd. I en epost til Journalen skriver de at Utenrikstjenesten arbeider gjennom flere kanaler med å undersøke hvorfor Moheeb Al-Nawaty er savnet. Det arbeides gjennom offisielle kanaler, men også gjennom deres kontaktnett lokalt i Damaskus, hvor han befant seg da familien sist hadde kontakt med ham.

På spørsmål om UD har vært i kontakt med familiens advokat i Syria, svarer de at ambassaden er i kontakt med en rekke aktører i denne saken. Al-Nawathy er registrert lovlig innreist i Syria, men det er ikke registrert noen utreise.