Norsk soldat såret i Afghanistan

En norsk soldat er såret etter at demonstranter kastet en håndgranat mot den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

Flere hundre demonstranter gikk torsdag morgen til angrep på den norske militærleiren, melder NTB. Steinene haglet og det skal ha blitt satt fyr på flere kjøretøy utenfor hovedporten. Uten forvarsel ble det også kastet en håndgranat, og en norsk soldat ble truffet av splinter i det ene beinet.

– Han behandles på sykehuset inne i leiren, forteller oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Soldatene benyttet varselskutt, tåregass og sjokkgranater for å holde demonstrantene på avstand.

Nye demonstrasjoner

Soldater fra den afghanske regjeringshæren og afghanske politifolk var også på stedet, men først etter fire timer roet situasjonen seg.

– Demonstrantene har trukket mot Meymaneh by. Men det er varslet nye demonstrasjoner i morgen. Vi vet ikke hvordan de kommer til å arte seg, men må forberede oss på det, sier Lien.

Den norske militærleiren i Meymaneh huser nærmere 700 soldater, rundt halvparten av dem norske. De øvrige kommer fra USA, Latvia, Makedonia og Island.

Koran-brenning

Demonstrantene i Meymaneh protesterer mot at eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram.

Minst tolv mennesker er skutt og drept, og mange er såret i lignende demonstrasjoner over hele Afghanistan de siste dagene. Taliban oppfordret torsdag afghanere til å drepe utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen.

(©NTB)