Danmark med digital suksess

I Danmark har den digitale postkassen eksistert i snart 15 år. I Norge er vi midt i utrullingen.
Mandag, 16 mars, 2015 - 16:34


Allerede i 2001 lanseres E-boks i Danmark, ti år før tilsvarende tjeneste så dagens lys på det norske markedet. Også danske myndigheter satset tidligere, og hardere, for å få på plass en digital kommunikasjon mellom det offentlige og innbyggerne.

Monopol

I Danmark er det obligatorisk for alle innbyggere å ha en digital postkasse. Et slikt pålegg fra staten finnes ikke i Norge, foreløpig. Dersom du ikke er i stand til å motta post digitalt, kan man imidlertid bli fritatt fra løsningen.

E-boks er den eneste digitale postkassen som brukes av danske offentlige virksomheter og privatpersoner, i motsetning til i Norge. Susanne Søndahl Wolff, nordisk direktør for kommunikasjon og markedsføring i E-boks, tror dette samspillet har vært effektivt for å få til stor utbredelse.

– I tillegg har myndighetene hatt en tydelig strategi der de har brukt mildt press frem til november 2014, da alle dansker måtte ta i bruk den digitale postkassen, sier Wolff.

LES OGSÅ: – Det er for mange systemer

Susanne Sundahl WolffSusanne Sundahl Wolff, nordisk direktør for kommunikasjon og markedsføring i E-boks, tror samspillet med danske myndigheter har vært effektivt for å få til stor utbredelse. Foto: E-boks.Lang modningstid

Samme år som Digipost lanseres i Norge, runder E-boks i Danmark 3 millioner brukere. I dag har E-boks nærmere fem millioner danske brukere.

– Samtidig er det viktig å huske på at vi har brukt 14 år på å få innbyggerne til å ta løsningen i bruk, sier Wolff.

E-Boks har også utvidet virksomheten til Sverige, Finland, Irland og Norge. Dette utgjør til sammen 8,3 millioner registrerte brukere. I Norge deler E-boks oppgaven om å levere en sikker digital postkasse til innbyggerne sammen med Digipost.

LES OGSÅ: Fra grønn til rød postkasse

Nytt marked

Norske offentlige etater har allerede startet å sende brev til innbyggerne i Digipost. E-boks skulle også stå klart for avsendere i januar, men har foreløpig blitt satt på vent.

– Forsinkelsen skyldes at e-Boks har arbeidet med å utvikle en ny og mer brukervennlig løsning som bedre dekker avsendernes og brukernes behov. Prosjektet ble dessverre mer omfattende enn planlagt, noe som av og til skjer med større IT-prosjekter, forteller Wolff.

Wolff forteller videre at hovedforskjellen mellom det norske og danske markedet er ulik grad av modenhet.

– I Danmark har vi levd med digital postboks i mange år, og e-Boks er eneste løsningen på markedet. I Norge er man helt i starten av utrullingen, og det finnes flere ulike digitale postkasser, forteller Susanne Wolff.

Pressesjef i Digipost, John Eckhoff tror også digitaliseringen har gått raskere i Danmark.

– Der har det aldri vært noen tvil om hva det vil si å ha en sikker digital postkasse.

Emneord: