Sånn fjernes graffiti i Oslo

For at fasaden til et bygg ikke skal bli ødelagt, kan man ikke bare male over så mange ganger man vil. Terje Gisle har selv 25 års erfaring med taggefjerning.
Onsdag, 18 mars, 2015 - 10:16


Da Oslo Kommunes entreprenør, Stopp Tagging AS, sa de ikke hadde tid til å stille opp for å vise oss hvordan man fjerner tagging, gikk vi til en annen privat entreprenør i samme bransje.

Terje Gisle fra Grafittikontroll viser her en del av prosessen som må til for å bli kvitt en tagg på Nedreveien 7, nede ved utestedet Blå i Oslo. Gisle snakker også litt om hvordan de gjør det i Stockholm.

Lars Hellebust fra Stormgroup driver bygget i Nedreveien, i et av de mest graffitibelastede områdene i Oslo, og sier han ikke har hørt om Taggefri Fasade.

Visste ikke om ordningen

– Jeg er ikke kjent med at Oslo kommune tilbyr en slik ordning for private eiendommer. Vi har rengjort veggene som sondrer mot gangveien mot Akerselva flere ganger, fordi dette ikke blir gjort av kommunen.


Hvorfor bruker du Graffitikontroll?

– Vi har kjøpt tjenesten av ulike selskaper, men synes det har vært mye rot. Vår erfaring er at taggingen må fjernes med en gang den kommer, sånn at det ikke blir så spennende for taggerne å komme tilbake. Graffitikontroll har stort sett fulgt opp godt. Det er aldri noen fornøyelse å rydde opp i hærverk, forklarer Hellebust.

Hvordan gjør våre naboer det?

I våres innførte Stockholm et system som heter Clean City Tracking. Alle med en smarttelefon kan laste ned en app som kommunen styrer, hvor man kan sende inn bilder med GPS-koordinater, litt som med Ruskenappen.

Noe av forskjellen er at entreprenørene må bildedokumentere at taggingen er fjernet innen 24 timer, eller så får de 4000 kroner i bot, for hver tagg, for hver dag som overskrider tidsfristen. Slik har de operert siden 2008.

“Ved hjelp av en sentral enhet som styrer entreprenørene, som har hånd-datamaskiner for å utføre politianmeldelser og for å rapportere om hvordan arbeidet fremskrider, så ser Ulrika Österlund og Lotta Larsson til at 24-timersregelen etterfølges. Det gjør den i 90-95% av tilfellene”, sikriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

 

 

Emneord: