Nettlegevakt.no er en nettside som tilbyr e-resept på antibiotika, uten fysisk kontakt med lege. Foto: Skjermdump, www.nettlegevakt.no
Radioreportasje

- Antibiotikaresistens er noe riktig skit

Samtidig som antibiotikaresistens er et av verdens største helseproblemer, har antibiotika aldri vært lettere tilgjengelig for norske kvinner med urinveisinfeksjon.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 09:39

Nettlegevakt.no er en nyoppstartet nettside, der man kan få skrevet ut e-resept på antibiotika ved urinveisinfeksjon. Dette gjelder for kvinner mellom 16-55 år. En av legene bak nettsiden,

Magnus Andersen, sier at de ønsket å finne sykdommer man enkelt kan behandle uten fysisk kontakt med pasienten. Urinveisinfeksjon er en av disse.

Utgangspunktet for nettsiden var at man ønsket å avbelaste legevakter og fastlegekontorer.

- Selv om vi er opptatt av å gi riktig behandling til pasienter, betyr ikke det at vi må ha et tungvint system, sier Andersen.

Urinveisinfeksjon er en infeksjon som forekommer ofte hos kvinner, og omtrent 3,5 prosent av alle henvendelser hos legekontorene gjelder blærebetennelse.

Frykter høyere forbruk

Professor og overlege Dag Berild er bekymret over hvor lett tilgjengelig antibiotika har blitt.

- Det er klart at jo lettere tilgjengelig noe er, desto høyere blir forbruket. Det er en grunn til at vi har vinmonopol i Norge, nettopp for å holde forbruket nede, sier han.

Berild mener at dersom antibiotikaresistente bakterier tar overhånd, kan vi ikke lenger drive noen form for moderne medisin, for eksempel kreftbehandling.

- Antibiotikaresistens er noe riktig skit, altså, sier overlegen.

Antibiotika er ikke nødvendig

Ny forskning viser at kvinner også kan behandle smertene ved urinveisinfeksjon, med vanlig Ibux.

Berild sier at det er smertelindring som er årsaken til at man behandler infeksjonen med antibiotika, men han forteller også at det ikke er nødvendig.

- Det er jo ikke en farlig sykdom, legger han til.

 

For niende gang har journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) undersøkt pressefrihetens kår rundt i verden.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:19
Abdul Merzai (55) får daglig trusler for sitt journalistiske arbeid. Nå ser journalistens fremtid mørkere ut enn noen gang tidligere.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:15
Halvparten av befolkningen i Etiopia er analfabeter og kun en av ti har internett.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:14
Colombianske journalister blir møtt med trusler. Landet ligger på 129. plass i verden når det gjelder pressefrihet.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:13
Mohammad Abdelmaguid ble svartelistet og nektet inngang til Egypt. Likevel sluttet han aldri å kjempe for et bedre Egypt.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:12
Reportere uten grenser plasserer Norge på førsteplass, når det kommer til pressefrihet. Polen havner på 54. plass. Journalist Henryk Malinowski er svært uenig i rangeringen.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:11