Anonyme blogger tar over for pressen

Narkokartellene har kuet nord-meksikanske medier til total stillhet. Bloggene Valor por Tamaulipas og Blog del Narco har fylt tomrommet med sin usensurerte dekning av narkokrigens henrettelser, avkappede hoder og skamferte lik.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:56

Byer blir brukt som slagmarker, journalister myrdes og mediehus blir beskutt og kastes granater mot. Hverdagen i det nordlige Mexico har ført til at massakrer, kidnappinger, og korrupsjon ikke engang blir omtalt av den lokale pressen.

Som et resultat av at de lokale mediene ble kuet til taushet, ble Blog del Narco opprettet i 2010. Under full anonymitet har bloggen skildret narkotiakrigens brutale virkelighet med bulletiner, bilder og videoer av grusomhetene. På kort tid har siden blitt  en av landets mest oppdaterte kilde på narkotikartellenes herjinger, og inspirert flere andre anonyme blogger, skriver The Guardian.

En annen anonym informasjonskilde er Valor por Tamaulipas  (Vær modig for Tamaulipas), som er en Facebook-side som ble opprettet i fjor. Delstaten Tamaulipas er en av de farligste statene i Mexico, og har blitt døpt stillhetens sone av Reportere uten grenser, ettersom de lokale mediene ikke rapporterer om den narkotikarelaterte volden. Aktivistsiden har dermed blitt områdets viktigste kilde for informasjon om narkorelatert vold og risikoer.

– Journalistikken er død

Guadalupe Correa-Cabrera er professor ved Universitetet i Texas, og spesialiserer seg på meksikansk politikk og organisert kriminalitet. Hun forteller om en totalt sensurert presse i nordøst av landet.

Correa-cabrera3.jpgRegjeringen klarer ikke å garantere for pressefriheten, mener Guadalupe Correa-Cabrera – Kartellene har gitt pressen to valg: Plata o plomo. Det vil si at enten så tar du imot en bestikkelse, ellers blir du drept. Dette har ført til at den frie pressen har dødd helt ut i stater som Tamaulipas og Coahuila, forteller hun til Journalen.

Correa-Cabrera presiserer at den anonyme bloggingen er eneste utvei:

– Folk må skjønne at det er full krig i stater som Tamaulipas, og derfor må innbyggerne ta kampen om informasjon i egne hender, mener hun.

Dusør og drap

Til tross for redaktørenes og bidragsyternes fulle anonymitet, har bloggene vært under konstant trussel siden de ble lansert. I februar i år utlovde et ukjent narkokartell en dusør på 600 000 meksikanske pesos (ca. 280 000 kroner) for informasjon som kunne lede til Valor por Tamaulipas’ redaktør eller hans familie.

Redaktøren i Valor por Tamaulipas vurderte å stenge siden etter hendelsen, men ombestemte seg raskt.

– Å stenge siden ville betydd en seier for de kriminelle, forteller han til nettavisen Metro.

“Blog del Narco” har blitt hacket flere ganger av både karteller og myndigheter. I september 2011 ble en mann og kvinne som var mistenkt for å jobbe for bloggen, funnet drept og hengt under en bro i byen Nuevo Laredo - med følgende melding:

Dette er hva som skjer med tystere. Dere er advart: Vi ser dere. Med vennlig hilsen Los Zetas”.

Den kvinnelige redaktøren bak bloggen medgir at truslene har skremt henne, og at hun lever under konstant frykt for at hennes identitet skal bli avslørt.

– Vi bytter boplass hver eneste måned, og gjemmer utstyret vårt på forskjellige steder. Mine planer for fremtiden er bare å holde meg i live, forteller hun til The Guardian.

– Anonymitet blir fremtiden

Correa-Cabrera ser for seg at anonyme blogger og informasjonssider kommer til å bli fremtiden i Mexico, dersom regjeringen ikke endrer diskurs.

– Alt avhenger av regjeringens innsats for å garantere for innbyggernes og journalistenes sikkerhet. Bare da kan den frie pressen returnere, forteller hun.

Den meksikansk-amerikanske professoren mener at vilkårene for pressefrihet er blitt enda verre under landets nye president Enrique Peña Nieto.

– Landets nye president har ingen troverdighet. Han sensurerer kommunikasjon og annerkjenner ikke at landet er i ferd med å bli en mislykket stat, avslutter Cabrera oppgitt.