Meksikansk presse dropper narkonyheter

Samtidig ble 3200 mennesker drept i narkotikakrigen de tre første månedene i år.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:12

Som følge av trusler og drap har meksikanske journalister de siste årene begrenset sin dekning av narkotikarelatert kriminalitet. Dette har ført til en underrapportering av konflikten.

Ifølge en ny rapport publisert av Observatoriet for offentlig kommunikasjon av voldsprosesser,  har dekningen av krigen så langt i år blitt halvert sammenliknet med dekningen i fjor. Rapporten baserer seg på data hentet fra de store avisene i hovedstaden og alle TV-kanalene i landet.

Mindre dekning etter presidentbytte

Den pågående krigen mot narkotika i Mexico har ført landet ut i fullstendig kaos. Både internasjonale og nasjonale medier rapporterer om en borgerkrigsliknende unntakstilstand i store deler av landet.

Under fjorårets presidentvalgkamp ble narkotikakrigen dysset ned. Samtlige presidentkandidater forsøkte å vri seg unna spørsmålet, og vage ideer om eventuelle løsninger på krigen ble gjentatt gang på gang av de fire kandidatene.

Etter innsettelsen av president, Enrique Peña Nieto, den 1. desember i fjor, kan det se ut som om landets presse også kvier seg for å snakke om narkotikakrigen.

– Det blir mindre og mindre informasjon, sier Ricardo González til den britiske avisen The Guardian.

González tilhører menneskerettighets- og pressefrihetsorganisasjonen Article 19, som jobber for å beskytte forfulgte journalister.

Drapene fortsetter

Etter at  Peña Nieto ble president lovet han å redusere kriminaliteten i landet. Likevel fortsetter drapene i like stort tempo som før. Nye tall fra landets regjering anslår at 3200 mennesker ble drept i løpet av de tre første månedene i år. 

– Tiltakene som er satt i gang av presidenten er utilstrekkelige, sier González.

Selv om narkotikakartellene fortsetter, gir den meksikanske pressen mindre oppmerksomheten til narkotikarelatert kriminalitet. Den viktigste årsaken til at mediene dropper narkonyheter er at stadig flere journalister blir truet. Noen ganger blir de drept som følge av sitt arbeid.

På grunn av truslene mot medier, velger mange journalister å være anonyme.

– Noen journalister fjerner byline på grunn av trusler, sier journalist i El Proceso, José Gil Olmos.

Sensur i MexicoJournalister i Mexico blir pålagt sensur av narkotikakarteller. Her står det: Ikke mer sens…..Foto: Flickr/Chhh En annen grunn til mangelen på dekning kan, i følge journalisten Jo Tuckman i The Guardian, være at den meksikanske befolkningen er lei av å lese om død og fordervelse.

For mange har konflikten blitt så uoversiktelig at det er vanskelig å plassere den i en større politisk kontekst.

Reklamerer med suksess

Tidligere president, Felipe Calderon, brukte diverse virkemidler for å overbevise befolkningen om at hans krig mot narkotikakartellene var en suksess. Blant annet ble videoer av arresterte i avhør publisert på offentlige nettsider og plattformer.

Den siste tiden har disse videoene, samt regjeringsreklamer som understreker myndighetenes vellykkede operasjoner, forsvunnet fra offentligheten. Arrestasjoner får mindre oppmerksomhet og navnene på narkotikakartellene blir sjelden nevnt av myndighetspersoner.

Om et år vil vi evaluere vår strategi, sa presidenten forrige måned.