Sju journalister drept eller forsvunnet i 2013

Vi er bare i mai, men så langt i 2013 har sju journalister og mediearbeidere blitt drept eller forsvunnet i Mexico.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:57

Siden krigen mot narkotika startet i 2006, har 54 journalister og mediansatte blitt drept i Mexico. Frykten for voldelige reaksjoner fra narkotikakartellene og lokale myndigheter, gjør at mange journalister sensurerer seg selv. Pressefrihetsorganisasjonen Freedom House beskriver pressen i Mexico som ikke fri.

Drap på journalister og mediearbeidere blir sjelden oppklart. På Committee to Protect Journalists’ straffefrihetsindeks, er Mexico rangert som det syvende verste landet i verden. Mindre enn én tiendel av drap på meksikanske journalister blir oppklart.

Disse journalistene og medieansatte er drept eller forsvunnet i 2013:

Jaime Guadalupe Gonzáles Domínguez: Grunnla og drev den lokale nettavisen Ojinaga Noticias i Ojinaga, Chiuahua. Han ble skutt på vei hjem fra jobb 3. mars. Gjerningsmennene stjal kameraet hans. Ingen er mistenkt i saken.

Domínguez arbeidet mye med krimsaker, og la ut videoer på youtube der han rekosntruerte hendelsesforløpene i kriminalsaker. Han mottok flere dødstrusler i 2012. Nettavisen avsluttet driften kort tid etter at Domínguez ble drept.

Víctor Javier Campos: Jobbet med bilderedigering i El Diario i Juárez. Han ble meldt savnet 11. mars, da han aldri kom fram til jobb. Dagen etter ble liket hans funnet hengende i dusjen på et hotellrom. Politiet behandler dødsfallet som et selvmord.

Juan José García: Tekniker ved en lokal tv-stasjon i Jiménez i Chihuahua. García ble kidnappet av en bevæpnet gruppe menn, idet han var på vei inn på jobb 15. mars. Liket hans ble funnet lemlestet to dager senere. Ingen er mistenkt i saken. García arbeidet ikke med den journalistiske delen av medieproduksjonen.

Alonso de la Colina SordoAlonso de la Colina Sordo ble skutt og drept 15. april.Alonso de la Colina Sordo: Den nylig pensjonerte nyhetsankeren i den lokale avdelingen av TV Azteca, ble skutt og drept på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter i Puebla 15. april.

TV-kanalen han jobbet for sendte fra Guerrero, et av områdene som er hardt rammet av narkokrigen. Sordos familie hadde drevet kanalen i 16 år, da han valgte å slutte for å drive med andre journalistiske prosjekter. Kanalen la ned driften rett etter at han sluttet. Ingen er mistenkt for drapet. TV Azteca er den nest største kringkasteren i Mexico, bak Televisa.

Daniel Alejandro Martínez Bazaldúa: Fersk fotojournalist i avisen Vanguardia i Saltillo, som for det meste dekket kjendisnyheter. Denne typen fotojournalister har flere ganger blitt drept i Mexico. CPJ antar det er fordi de har tatt bilder av kartellmedlemmer som beveger seg i kjendissirkler.

24 april ble Bazaldúas kropp ble funnet partert i utkanten av en av de mer belasta bydelene i Saltillo. Politiet uttalte i etterkant av drapet at Bazaldúa hadde tilknytninger til narkokartellet i byen, men har senere måtte trekke tilbake uttalelsen. Ifølge CPJ det er vanlig at lokale myndigheter knytter avdøde journalister til kriminelle miljøer, for å slippe å etterforske drapene ordentlig. Ingen er mistenkt i saken.

Gerardo José Padilla Blanquet: Var nyhetsjournalist i Radio Grande de Coahuila. Radiostasjonen har vært mye utsatt for trusler for sin kritiske dekning av både narkokartellene og myndighetene. Radiostasjonens øverste redaktør ble brutalt banket opp tidligere i år. Blanquets lik har ikke blitt funnet, men familien og arbeidsgiveren antar at han er drept. Han har vært savnet siden 20. april.

Rosa María Ríos Campos: Var journalist i lokal-tv. Hun ble drept under et ran av en skjønnhetssalong i Morelia 2. mai. Drapet kan ha vært tilfeldig. Ingen er mistenkt i saken.