Ble fengslet fordi han intervjuet Brorskapet

Al Jazeeras Ammar al-Hamdan mener Egypt bruker terrortiltale for å kneble kritikere. Klassekampens Amal Wahab derimot er skeptisk til den internasjonale TV-kanalen.
Fredag, 16 mai, 2014 - 14:35

Den 29. desember i fjor ble Peter Greste, Mohammed Fahmy og Baher Mohammed fra Al Jazeera English, samt Abdullah Elshamy fra Al Jazeera Arabic arrestert etter å ha vært i kontakt med Det muslimske brorskapet. Det egyptiske millitærstyret erklærte kort tid før dette at brorskapet var en terrorgruppe.

Knebler kritiske stemmer

Ammar al-Hamdan, produsent i Al Jazeera, har selv sittet fengslet for sitt journalistiske arbeid. Han er ikke i tvil om hvorfor de fire ble fengslet:

– Al Jazeera er en uavhengig kanal, det liker ikke de egyptiske myndighetene.

Han sier at Al Jazeera har stor støtte i den egyptiske befolkningen, men har blitt en plage for myndighetene fordi de gir Det muslimske brorskapet en stemme.

Mishandles i fengselet

Ifølge Newsweek skal alle fire ha blitt mishandlet i fengsel.  Al-Hamdan satt selv i fengsel, da han var på jobb i Libya i 2011. Han er ikke i tvil om at mishandling skjer.

– Å sitte fengslet for noe som ikke er en forbrytelse, er forferdelig. Jeg ble mishandlet. Samtidig var jeg trygg på at jeg ville bli løslatt, det ble jobbet kontinuerlig for at jeg skulle slippe ut.

Kollegaene i Al Jazeera  er aktive. De har arrangert store markeringer verden over. Norsk Journalistlag overleverte i år et brev til den egyptiske ambassadøren til Norge, der de krever løslatelse av de fire som ble arrangert i desember.

Skeptisk til Al Jazeera

Klassekampens Amal Wahab har derimot en annen mening om saken.

– Al Jazeeras egyptiske kanal har gitt Al Jazeera et veldig dårlig rykte i landet. Mange mener at kanalen driver med undergravende virksomhet.

Hun mener at det bare er den engelske versjonen av kanalen som kan kalles uavhengig. Al Jazeera finansieres i hovedsak av myndighetene i Quatar, som er kjente støttespillere for Det muslimske brorskapet.

Al Jazeeras Ammar al-Hamdan avviser påstanden.

– Det får være hennes mening. Synes hun at de fire journalistene skal forbli i fengsel?

Han fastholder at Al Jazeera først og fremst er mislikt av Egypts myndigheter.

Sultestreik

Den fengslede journalisten Abdullah Elshamy har nå sultestreiket i over 100 dager. Ifølge Al Jazeera er han nær døden av sult. I dag, den 15. mai, skal rettssaken mot de tre andre starte.