Bloggerne tar over nyhetsformidlingen

Stadig flere nyheter blir publisert på nett i Zambia for å unngå sensuren, ifølge medieprofessor.
Torsdag, 15 mai, 2014 - 10:19

Stadig flere zambiere oppretter en blogg, både som dagbøker, diskusjonsforum og nyhetsblogger. Det forteller Brenda Bukowa, som er professor i massemedier og mediekonsulent ved Universitetet i Zambia. I tillegg driver hun en av Zambias mange privateide radiostasjoner, UNZA fm, sammen med flere andre på campus.

 – Vi har sett en økning av nyhetsblogger de siste to årene.  Dette er selvfølgelig veldig positivt og demokratifremmende, men man kan selvfølgelig stille spørsmål til om nyheten skrevet av en ikke-journalist er til å stole på, forteller Bukowa.

Brenda BukowaBrenda Bukowa er proffessor ved Universitetet i Zambia. Hun forteller at den Zambiske bloggsfæren stadig øker. Foto: Brenda BukowaMindre sensur på internett

Cleopas Gabriel Sambo studerer ved Universitetet i Zambia. Hun forteller at folk oppretter blogger fordi det er en enklere måte å unngå sensur på.

– Mange studenter, både journaliststudenter og andre, velger blogger eller nettaviser fremfor å jobbe i de store mediene. Det er lettere å skrive om det man vil og ikke bli sensurert. Samtidig er det mange som er redde for å bli arrestert, og holder seg derfor til de vanlige mediene.

Misbruker medielovene

Hlazo.jpgHlazo Mkandawire er fra Zambia og har studert i Norge. Han skrev masteroppgave om pressefrihetens posisjon i Zambia. Foto: Hlazo MkandawireHlazo Mkandawire har skrevet masteroppgave om presse- og ytringsfrihet i Zambia. Han forteller at regjeringen forsøker å blokkere aviser og blogger på nett for å lettere kontrollere informasjonsflyten.

– Webmedier har begrenset tilgang, men siden smarttelefoner blir stadig billigere, kan de som har råd, følge nettsteder og sosiale medier. Likevel gjør den nåværende regjeringen mye for å begrense det som skrives kritisk om Zambia på nett, sier Mkandawire.

– For eksempel har nettavisen Zambian Watchdog blitt blokkert, og man kan ikke besøke nettsiden fra Zambia uten en utenlandsk IP-adresse. Men det er en positiv utvikling, og jo mer som havner på nett, jo bedre.