Fortiden statsministeren vil glemme

Den ferske statsministeren i Serbia lover større pressefrihet, til tross for at han for 15 år siden selv bidro til å gjøre hverdagen utrygg for journalister.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:32

I mars ble det klart at partileder og statsminister Aleksandar Vucic og hans SNS (Srpska napredna stranka) gjorde et brakvalg; det høyrekonservative partiet sikret seg 134 av 250 seter i nasjonalforsamlingen. Vucic er en gammel traver i Serbias rikspolitikk. Han sikret seg den kraftige oppslutningen med løfter om en hard linje mot korrupsjon.

Pressefrihet en prioritet

– Vucic har en bred støtte blant folket, siden han fremstår som handlekraftig i kampen mot korrupsjon. Folket er klar for en endring, sier den norske frilansjournalisten Kristian Kahrs på telefon fra Beograd.

Han kaller SNS “det serbiske Fremskrittspartiet”.

Nylig uttalte statsministeren at også pressefrihet er en prioritet for regjeringen.

– Ytringsfriheten er et grunnleggende prinsipp for demokratiske samfunn. Den er kun oppnåelig med frie medier, og derfor vil Serbias nye regjering støtte pressefrihet og mangfold, uttalte Vucic på den internasjonale pressefrihetsdagen 3. mai.

I følge pressefrihetsrangeringen til Reportere uten grenser er medienes kår i Serbia på bedringens vei. På 2014-rangeringen klatret Serbia ni plasser fra fjoråret, til nummer 54.

Broket fortid

Statsminister Vucic har lenge vært en sentral figur i Serbias politiske liv, og personifiserer på mange måter omveltningene landet har gjennomgått de siste årene. Stadig flere partier har byttet ut den nasjonalistiske retorikken fra 1990-tallet med en mer strømlinjeformet og EU-vennlig politikk.

Når statsministeren nå lover bedre kår for pressefrihet, er det mange som husker en annen tilnærming på 90-tallet, da Serbia var involvert i flere kriger. Da kunne Vucic, som informasjonsminister i president Slobodan Milosevics ultranasjonalistiske regjering, gå ut offentlig med trusler mot journalister han mislikte.

Han innførte også bøter for kritisk journalistikk.

Tilfellet Slavko Curuvija illustrerer hvordan vinden har snudd i Serbia. I april 1999, mens NATOs bomber falt over Serbia, ble den respekterte avisjournalisten skutt og drept av ukjente gjerningsmenn. Noen få dager tidligere hadde informasjonsminster Vucic sverget sin hevn over Curuvija på forsiden av en tabloidavis.

Nøyaktig 15 år senere er snuoperasjonen komplett. Vucic har støttet opprettelsen av en kommisjon for etterforskning av drap på journalister, og to menn ble i januar pågrepet for drapet på Curuvija. To andre er mistenkt og etterlyst.

Nåværende statsminister Vucic innrømmer at myndighetene den gang sto bak drapet, uten at han selv på noen måte skal ha vært involvert eller informert.

Fremdeles står 39 drap på journalister uoppklart siden 1990-tallet.

– Vucic er ikke renvasket

Etter en periode som opposisjonspolitiker har Vucic vært innom roller som både forsvarsminister og visestatsminister de siste årene, og har gjort suksess med en kampanje mot korrupsjon og organisert kriminalitet.

Som statsminister har Vucic vært nødt til å ta et oppgjør med fortiden sin, og han har nylig beklaget mange av valgene han tok som minister i Milosevics regjering.

– Etter 1999 så vi resultatene av politikken vår, det var ille i alle sosiale sfærer. Resultatet var et utall ødelagte broer og bygninger, og nå må vi finne en bedre vei for Serbia, sier Vucic til BBC.

Veran Matic leder kommisjonen for etterforskning av drap på journalister. Han har møtt påstander om at Vucic bruker dem til å distansere seg selv fra fortidens synder, men mener at kommisjonen uansett ikke kan renvaske den nyutnevnte statsministeren.

– Vucic er den eneste som kan renvaske seg selv. Han er fremdeles politisk aktiv, og det er med de politiske valgene sine han kan gjøre dette, sier kommisjonslederen og direktøren for mediehuset B92.

Se Journalens videointervju med Veran Matic her!