Gravejournalister blir truet på livet

40 gravejournalister i Serbia har måttet bøte med livet. Veran Matic står i spissen for å oppklare drapene en gang for alle.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:32

I 1989 opprettet Veran Matic den første uavhengige radiokanalen i Serbia, B92. Siden da har den serbiske journalisten og redaktøren kjempet for pressefriheten i landet. Radiokanalen ble flere ganger forbudt og overtatt av grupper tilknyttet myndighetene på 90-tallet. Matic ble selv arrestert i1999 for å ha drevet med, og oppfordret til undersøkende journalistikk.

Lever med politibeskyttelse

De senere årene har han vunnet et stort antall priser for sitt arbeid, mens han fremdeles lever under konstant politibeskyttelse, på grunn av trusler fra høyreeksreme og nasjonalistiske grupperinger.

– Undersøkende journalister som slår gjennom med arbeidet sitt, havner ofte i livstruende situasjoner, forteller Matic.

Selv kan han verken reise innenlands eller utenlands uten beskyttelse fra politi. Sånn har det vært de siste fire årene.

– Det er ikke et normalt liv. Når man velger å bli journalist, må man regne med ubehagelige situasjoner. Men det er uheldig at samfunnet ikke har utviklet et system for å beskytte oss, men heller et system som undertrykker oss.

Skal oppklare journalistdrap

Men Matic sin kamp for pressefrihet er enda ikke over. Gravejournalistene i Serbia blir fremdeles truet på livet med jevne mellomrom, og flere har blitt drept gjennom årene. De fleste drapene har ikke blitt oppklart.

I 2013 opprettet Matic derfor en egen kommisjon som heter Kommisjonen for etterforskning av drap på journalister. Den har som mål å etterforske og oppklare de mange journalistdrapene.

Etter ett år i drift har kommisjonen klart å oppklare et drap, men det gjenstår fremdeles 39 andre.

Se Veran Matic snakke om hvordan det er å være journalist i et land hvor pressefriheten er begrenset: