Journalistdrap er ennå uoppklart

Det er nå to år siden et kjent journalistektepar ble brutalt drept i sitt eget hjem i Dhaka, men fortsatt er ingen dømt for ugjerningene.
Torsdag, 15 mai, 2014 - 13:43

11. februar 2012 ringer fem år gamle Megh bestemoren sin rett etter at han har stått opp om morgenen. Han ringer for å fortelle noe grusomt.

Han har nettopp funnet begge foreldrene knivstukket ved siden av sitt eget soverom.

Velkjente journalister

Foreldrene, Sagar Sarowar og Meherun Runi, var begge profilerte journalister som jobbet for velkjente nyhetsorganisasjoner i Bangladesh.

Mens Runi ble knivstukket fem ganger, led mannen hennes en enda verre skjebne. Han fikk 28 knivstikk. Utenom det, var det ifølge de fleste nyheter om hendelsen i dagene som fulgte, kun stjålet en laptop fra hjemmet deres.

Hemmeligholder rapport

Ifølge den engelskspråklige bangladeshiske nettavisen bdnews24.com, var sjefen for Rapid Action Battalion (RAB), ASP Jafar Ullah,  i høyesterett for å informere dommerne om fremgangen i etterforskningen 10.mars.

Dommerne Naima Hader og Zafar Ahmed mottok en rapport, som siden har blitt holdt hemmelig for offentligheten på grunn av det de kaller rettsmessige hensyn.

RAB tok over

Oppe i høyesterett.Drapssaken der Sagar Sarowar og Meharun Runi ble knivstukket, var nylig oppe i høyesterett i Bangladesh på nytt. Ingen er så langt straffet for handlingene. Foto: Flickr/Creative Commons

Bakgrunnen for det hele var at dommerne Enayetur Rahim og Mohammad Ullah hadde mottatt kausjonsbegjæringer fra tre mistenkte i saken. De krevde derfor at sjefsetterforskeren i RAB leverte en rapport med siste nytt.

Fem dager før RAB møtte i høyesterett for å overlevere rapporten 10.mars, meldte imidlertid avisen The Daily Star at kausjonsbægjæringene til de tre mistenkte alt var blitt avvist.

Rapporten på framgangen holdes fortsatt hemmelig.

RAB tok over

Rapid Action Battalion (RAB) har etterforsket saken de to siste årene. Etter at landets politi ikke klarte å få til et gjennombrudd i saken, spurte høyesterett om RAB kunne ta over i april 2012.

RAB intervjuet over 100 personer da de tok over, ifølge The Daily Star. De sendte inn 16 DNA-prøver av mistenkte til USA for å få en uavhengig vurdering. Men lite har skjedd etter at testresultatene kom tilbake.

Lite troverdig

I oktober 2013 fortalte den daværende innenriksministeren MK Alamgin at åtte mordere var identifisert og at sju av dem da allerede var arrestert.

Ifølge dbnews24.com fant imidlertid verken journalister eller familiene til Sarowar og Runi det særlig troverdig at disse var skyldige, da fem av de mistenkte allerede var tiltalt i en annen sak. Nærmere bestemt i en annen mordsak, på doktoren og lederen for et doktorutvalg, Nitai Chandra Dey.

En rekke personer har stått som mistenkte i saken de siste to årene. De har hver og en sakte, men sikkert forsvunnet ut av etterforskningen.