Kalte presidenten en feit elefant

Myndighetene har truet med å deportere den satiriske forfatteren Roy Clarke. Det har ikke hindret ham i å fortsette å kritisere styresmaktene.
Fredag, 9 mai, 2014 - 13:46

Tar man for seg temaet pressefrihet i Zambia, kommer man ikke utenom å nevne den britiskfødte Roy Clarke, også kjent som Kalaki. Han har gjennom mange år kritisert myndighetene i Zambia gjennom satiriske fortellinger. Han har hatt sin egen satiriske blogg Kalaki’s Korner siden 2010.

Satire er en populær måte å kritisere myndigheter på, men var ikke like populært i Zambia for ti år siden. Den daværende presidenten Levy  Mwanawasa så ikke humoren i å bli sammenlignet med en feit elefant, og diverse ministere likte heller ikke å bli kalt for langfingret bavian, sulten krokodille, pinglete sjiraff og snikete slange.Da den britiske forfatteren Roy Clarke kalte den daværende presidenten i Zambia, Levy Mwanawasa, en feit elefant

Den satiriske artikkelen var en reaksjon på en førjulstale i 2004, derl den daværende presidenten gratulerte regjeringen sin med enda et suksessrikt år. Zambia har riktignok hattfremskritt, særlig i forhold til naboland som Zimbawe og Malawai, men landet er likevel preget av stor fattigdom og en stor del av befolkningen er smittet av HIV. Clarkes artikkel var derfor en protest på presidentens skjønnmaling av Zambia.

Satiren ble publisert Clarke sin spalte i avisen The Post. Den daværende zambiske innenriksministeren, Peter Mumba, ga Clarke 24 timer til å forlate landet etter at artikkelen kom på trykk. Clarke hadde da vært bosatt i Zambia i 40 år, og hadde permanent oppholdstillatelse.

Fra og med 4. juni i år skal  Roy Clarke være en politisk kommentator med spalten sin The Spectator i avisen Daily Nation. Daily Nation er etter valget i 2011 ansett for å være den eneste reelle opposisjonsavisen i landet.

Truet med deportasjon

I Zambia kan utlendinger med permanent oppholdstillatelse bli deportert dersom de blir dømt for en kriminell handling. Saken ble omtalt i både britiske og zambiske medier da det hele begynte i begynnelsen av januar 2004. Først i slutten av samme måned fire år senere, kunne BBC melde at Clarke hadde vunnet frem i Høyesterett.

I Zambia er det ulovlig å fornærme presidenten, men den orginale utkastelsesorderen ble likevel annullert av dommer Phillip Musonda som erklærte orderen grunnlovsstridig. Dommeren mente at Clarke hadde rett til å skrive satiriske historier. Saken ble sett på som en test på hvorvidt journalister kunne latterligjørige zambiske politikere.

Clarke var svært lettet da det ble avgjort at han fikk bli i landet, og lovet han skulle fortsette med satirene.

– Det er lov til å le av myndighetene. Vi må ikke glemme at det er vi som har valgt regjeringen og at de forvalter pengene våre, sa han til BBC.

Satiren fortsetter

Clarke er født i Northampton i England, men har vært bosatt i Zambia de siste 50 årene. Han er gift med den zambiske kvinnerettighetsforkjemperen Sara Longwe. Sammen har de fire barn, og flere barnebarn, alle født i Zambia.

Den satiriske journalisten og forfatteren holdt løfte sitt om å fortsette å sette et kritisk søkelys på de zambiske myndighetene. Han har gitt ut boken The Worst of Kalaki and the Best of Yuss, hvor han har samlet en del av arbeidet sitt gjennom fem år.

Clarke fortsatte å skrive spalten sin The Spectator i avisen The Post frem til 2011. The Post hadde i mange år vært den ledende opposisjonsavisen i Zambia, og støttet opposisjonlederen Michael Sata.

Da Sata ble valgt til president, var ikke The Post lenger en like troverdig kilde til kritisk journalistikk, på grunn av de tette båndene til avisen. Clarke ønsket ikke at staten skulle legge føringene for spalten hans, og sluttet derfor å skrive for The Post.

Vil bli tatt på alvor

Redaktøren i Daily Nation, Richard Sakala, forteller at Clarke opplever at den zambiske befolkningen ikke har tatt den satiriske bloggen hans på alvor. Det er mye av grunnen til at han nå skal jobbe som politisk kommentator i Daily Nation.

– Clarke er en veldig kritisk skribent, og han har bidratt till pressefriheten i Zambia. Men han opplever ikke selv at han har blitt hørt og tatt på alvor med satiren sin, sier Sakala.

Spalten The Spectator skal derfor være en mer klar og tydelig politisk spalte. Ifølge Sakala håper Clarke at hans politiske analyser dermed skal få større slagkraft.

– Ved å karikere politikere og det politiske systemet har Clarke bidratt til pressefriheten i Zambia, selvom han ikke opplever det slik selv, sier redaktøren.