Kampen for ytringsfrihet er ennå ikke vunnet

Til tross for en lovbestemt ytringsfrihet, er det stor risiko forbundet med å ytre seg politisk i Bangladesh.
Fredag, 16 mai, 2014 - 09:08

– Hvis du er journalist og skriver om kriminalitet, korrupsjon eller liknende, så risikerer du livet ditt, sier Fatema Begum, som flyttet fra Bangladesh til Norge for å studere i 2001. Hun tok en mastergrad i flerkulturell og internasjonal utdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Journalister som jobber med den typen saker, er virkelig modige.

Farlig å kristisere

Ifølge henne er det livsfarlig å kritisere styresmaktene i Bangladesh. Så lite som en Facebook-oppdatering med et politisk budskap kan føre til at man blir drept, slik som vennen hennes ble for to år siden. En kritisk statusoppdatering på Facebook kan ha vært årsaken til at han noen dager senere fikk strupen sin skåret over, midt på gata i bydelen Savar i hovedstaden Dhaka.

I 2010 ble dessuten Facebook blokkert i hele Bangladesh. Årsaken var at en bruker hadde lastet opp en karikaturtegning av profeten Muhammed på det sosiale nettstedet, i tillegg til «motbydelige» bilder av blant andre daværende statsminister Sheikh Hasina.

Hør Fatema fortelle om ytringsfriheten i Bangladesh:

Begrenset ytringsfrihet

Ifølge artikkel 39 i den bangladeshiske grunnloven, har enhver rett til å ytre seg. Det står også at «pressefriheten er garantert». Men, i punkt 2 står det at det tas «forbehold om eventuelle fornuftige restriksjoner av hensyn til sikkerhet til staten, […] offentlig orden, anstendighet eller moral […]».

– Ytringsfriheten er aldri absolutt, og det finnes alltid visse restriksjoner. I vestlige land er ytringsfriheten satt veldig høyt, men slik er det ikke alle steder i verden, sier Henriette Sinding Aasen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Hun mener at fengsling av journalister som har våget å kritisere et lands politikk, er uakseptabelt.

– Hvis dette skjer, har man satt ytringsfriheten ut av spill. Da har man brukt fine ord når man har skrevet loven, men totalt undergravd dem i praksis.

Delvis fri

I følge den New York-baserte stiftelsen Freedom House, som forsker på demokratisk og politisk frihet i verden, er Bangladesh kategorisert som «delvis fri» i deres ytringsfrihet-skala over alle landene i verden.

I deres rapport for 2013 (PDF), er det de trykte mediene i Bangladesh som har størst frihet. Restriksjonene er langt strengere for tv-kanaler og nettmedier.

I rapporten skriver de også at det bangladeshiske politiet til stadighet overvåker journalisters e-post-korrespondanser.

I tillegg blir journalister som kalles inn til avhør, i mange tilfeller bedt om å oppgi passord til sine e-post-kontoer og andre, personlige internettpassord.

Får frem ulike meninger

Freedom House skriver også i deres rapport at flere og flere privateide, trykte publikasjoner lar ulike syn komme til uttrykk.

Likevel er dekningen av politiske saker i all hovedsak svært påvirket av de dominerende partiene; Awami-ligaen som nå sitter i regjering, og opposisjonistpartiet Bangladesh Nationalist Party (BNP), i følge 2013-rapporten til Freedom House.