Pøbler truer pressen

Serbiske sportsjournalister opplever trusler og angrep fra landets beryktede fotballhooligans. Reportere uten grenser er sjokkerte.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:32

Noen husker kanskje den syv minutter lange EM-kvalifiseringskampen mellom Italia og Serbia i oktober 2010. Kaotiske tilstander på tribunene førte til at kampstarten først ble utsatt i en time. Da kampen endelig startet, ble den avbrutt og avlyst etter bare syv minutter.

Journalister angrepet

Serbiske fotballpøbler kastet nødbluss inn på banen og traff blant annet Italias keeper. Både før, under og etter kampen herjet serbiske hooligans i gatene i italienske Genova.

Episoden skapte internasjonal oppmerksomhet rundt Serbias problematiske hooligans, et miljø med tette bånd til høyreekstremismen. Serbiske sportsjournalister merker den aggressive stemningen på kroppen.

Bare noen måneder før opptøyene i Genova ble sportsjournalisten Teofil Pancic angrepet og slått med jernrør av ukjente gjerningsmenn. Som spaltist har Pancic ofte kritisert korrupsjon og hooliganisme i sportsverdenen.

– Sjokkerende

Angrepet opprører organisasjonen Reportere uten grenser. De kaller angrepet “sjokkerende”, og reagerer spesielt på at slike lovbrudd sjelden blir oppklart eller etterforsket grundig nok.

“Undersøkende journalistikk om sport har utviklet seg til å bli like risikabelt som journalistikk om organisert kriminalitet eller krigsforbrytelsene fra 90-tallet. Ultranasjonalister og kriminelle grupperinger forderver store deler av sportsverdenen, og journalistene som dekker fenomenet utsettes for særs voldelige angrep som nesten aldri blir straffet”, skrev organisasjonen i en uttalelse etter angrepet på Pancic.

Den profilerte journalisten Brankika Stankovic har opplevd å motta drapstrusler etter å ha produsert dokumentarer om sportskorrupsjon. Som journalist og redaktør Veran Matic forteller i et intervju med Journalen, lever Stankovic under konstant politibeskyttelse.

Brukes av politikerne

Hooliganismen i Serbia har sitt utspring i en historie med intens rivalisering mellom hovedstaden Beograds to største idrettsklubber, Beograds Røde Stjerne og Partizan Beograd.

Begge klubbene ble grunnlagt i 1945, og siden har de knivet i lokalderbyer i både fotball, basket og håndball. Det stadig pågående lokaloppgjøret mellom klubbene kalles Det evige derbyet. Opptøyene i Genova i 2010 forklares gjerne med at Røde Stjerne-tilhengerne reiste til Italia for å vise sitt hat overfor landslagskeeper Vladimir Stojkovic. Han hadde nemlig meldt overgang fra Røde Stjerne til Partizan like før.

Samtidig ble det brent albanske flagg på tribunene, og det antydes at hooligans utnyttes til politiske formål.

– Disse pøblene tilhører politiske grupper med økonomisk støtte. Opposisjonspartiene er ikke direkte involvert, men de utnytter situasjonen, uttalte en talsmann for Serbias justisdepartement til The Guardian.

Høsten 2013 meldte serbiske myndigheter at de nå slår hardere ned på hooligansproblemet. 51 navngitte pøbler ble etterlyst, og myndighetene krever grundigere dokumentasjon fra dommere de mistenker for å systematisk beskytte fotballpøbler fra harde straffer.