Risikerer livet for informasjon

Journalister i Egypt risikerer livet for å gjøre jobben sin, men den egyptiske ambassadøren i Norge hevder at forholdene har blitt bedre de siste årene.
Fredag, 16 mai, 2014 - 14:34

DreptMayada Ashraf ble skutt i hodet da hun dekte demonstrasjoner i Kairo. Foto: Afp Photo/ Mahmoud BakkarDen 28. mars i år ble en kvinnelig reporter drept i Kairo. Mayada Ashraf  ble skutt i hodet under et sammenstøt mellom politi og demonstranter. Hun var på jobb for å dekke  gatekampene i Ain Shams i den østlige delen av Kairo for dagsavisen Al-Dostour. Verken politi eller demonstranter vil ta ansvar for Ashrafs død.

Mayada Ashraf er den syvende journalisten som har blitt drept i Egypt siden juni 2013. Både utenlandske og egyptiske journalister risikerer livet for å gjøre jobben sin. Journalist og sikkerhetstrener Abeer Saady jobber aktivt for å bedre forholdene.

 – Jeg vil ha sikkerhet for journalister. De fortjener bedre garantier for å kunne praktisere yrket sitt i Egypt, sier Abeer Saady.

Hun har i flere år jobbet for friere og bedre forhold for journalister i Egypt. Hun utsetter seg selv for fare ved å skrive kritisk om de som sitter med makten i Egypt.

Saady har jobbet som journalist siden hun var 14 år gammel, og har jobbet i flere forskjellige magasiner og aviser før hun endte opp i en av de ledende dagsavisene i Egypt, Al Akhbar. I tillegg er hun valgt inn som visepresident og styremedlem i journalistorganisasjonen Egypt Journalist Syndicate.

Journalister er mål for vold

Saady forteller at journalister blir trakassert og utsatt for voldelige angrep. I Egypt, et land som ikke er i krig, men preget av indre motsetninger, har hele ti journalister mistet livet de siste tre årene. Sju av dem har blitt drept siden juni i fjor.

 – Mange av våre journalister har mistet livet mens de har dekket viktige hendelser og demonstrasjoner i landet, forteller sikkerhetstreneren, og legger til at journalistene er redde, og holder seg hjemme når noe viktig skjer ute i gatene.

 – Vi er nødt til å dokumentere disse hendelsene slik at vi kan forstå og lære av dem senere, sier Saady, og sikter til opprørene i Egypt.

Hun kaller opprørene og kampene som blir kjempet i Egypts mange byer, for gatekriger, og forteller at kampene er svært farlige å dekke. Økningen av vold i landet går hånd i hånd med angrep på journalister.

 – Du vet aldri hvor angrepene treffer. De kan komme fra hvor som helst, og er helt uforutsigbare. De journalistene som drar for å dekke disse kampene, risikerer livet.

I Egypt blir journalister dratt inn i kampene, og er mål for direkte angrep. Hele 90 prosent av de drepte journalistene er blitt skutt i hodet, og Saady sier at journalistene er en særlig utsatt gruppe.

 – Alle har noe imot journalistene. De er mål fordi de dekker volden, og dokumenterer hvem som utøver volden. Det er ikke snakk om personer som har vært på feil sted til feil tid. De blir drept fordi de er journalister. Dermed blir de trukket inn i gatekrigen, sier Saady.

Avviser dårlige arbeidsvilkår for pressen

Egyptisk ambassadør i NorgeAshraf Elmoafii mener journalister i Egypt utfører sine plikter uten å bli hindret. Foto: Jon-Roar SolsetDen egyptiske ambassadøren i Norge, Ashraf Elmoafi, mener at pressefriheten i Egypt har blitt bedre siden 2011, og at det har blitt lettere for journalister å arbeide i landet.

 – Den nye grunnloven har dedikert tre nye artikler til pressefrihet, og de garanterer absolutt beskyttelse for ytringsfrihet i tillegg til frihet for alle typer medier. Nå kan alle egyptere etablere en avis bare ved å melde fra. Tidligere måtte man gjennom ulike prosedyrer og få lisens fra myndighetene, sier Elmoafi.

Han henviser til at Egypt nå har mer enn 1200 utenlandske journalister i landet, og mener at alle disse arbeider uten problemer.

 – Det som skjer i Egypt, påvirker omgivelsene og landene rundt, også med tanke på de historiske hendelsene som har skjedd de siste tre årene. Det har bare vært ett kritisk tilfelle siden desember i fjor, sier ambassadøren. Det kritiske tilfelle han referer til er en rettsak mot en Al-Jazeera-journalist. Siden har det ikke vært uheldige hendelser, fortsetter han.

  – Jeg mener det betyr at pressefriheten er sikret, sier ambassadøren.

Han nevner ikke drapet på Mayada Ashraf  28. mars i år.

Sikkerhetstrener

Abeer Saady har et annet bilde på sikkerheten for journalister. Hun står for opplæring og trening av journalister som skal dekke farlige områder som Egypt, Libya, Syria, Jemen, Tyrkia og Irak.

 – Jeg var selv offer for et angrep for tolv år siden, da jeg dekket en demonstrasjon. Jeg overlevde, men jeg led i ti år. Det fikk meg til å innse hvor viktig det er å kjempe for journalistenes rettigheter, siden jeg så at sikkerhet var, og er, et stort problem for journalister. Jeg bestemte meg for å dele mine erfaringer, og prøve å lære andre journalister hvordan de kan jobbe i utsatte områder uten å bli angrepet, sier hun.

 – Jeg er glad for at den informasjonen jeg har delt, har gitt flere journalister muligheten til å jobbe og overleve i utsatte områder. Det har vært viktig for meg, og det er noe jeg er stolt over å kunne bidra med. Men jeg er alt annet enn fornøyd, fordi den egyptiske situasjonen blir bare verre og verre, mener den erfarne journalisten.

I forbindelse med Verdens pressefrihetsdag den 3. mai i år publiserte organisasjonen Reportere uten grenser en liste over hundre informasjonshelter. Det er personer som kjemper for at en skal kunne søke, møte og dele informasjon og ideer. Abeer Saady er en av dem.

Kvinner ute i felten

Selv om kvinner i Egypt er utsatt for seksuell trakassering og undertykkelse, kan Saady fortelle at hele 42 prosent av de registrerte medlemmene i journalistorganisasjonen Egypt Journalist Syndicate, er kvinner. På skoler for journalistikk, medier og kommunikasjon er flertallet kvinnelige studenter. I tillegg er flere av krigskorrenspondentene kvinner, og er til stede i kampene. Dermed er de også utsatt for angrep, og understrekerat reporteren som mistet livet i januar var en kvinne; Mayada Ashraf .

 – Kvinnelige journalister er kanskje ikke alltid på de mest utsatte områdene, men de er der. De er med og dekker kampene, de også, forklarer Saady, som kan snakke av egen erfaring.