Uenige om hvor vanskelig det er å være journalist

Professor Golam Rahman mener journaliststudentene hans har en sikker fremtid i vente. Det er ikke de uteksaminerte journalistene enige i.
Fredag, 9 mai, 2014 - 13:46

Golam RhamanGolam Rahman er professor i journalistikk og massekommunikasjon ved Dhaka universitet i Bangladesh. Foto: Solveig SteienThe Deparment of Mass Communication and Journalism ved Dhaka Universitet har rundt 350 studenter fordelt på bachelor- og masterprogrammer.

 

– Søkertallene er stabile, og vi har mange søkere fra hele landet, sier Golam Rahman som er professor i journalistikk ved universitetet i Dhaka.

Han mener studentene har gode sjanser for å få arbeid, og at det ikke lenger er farlig å være journalist i landet.

– Tv-stasjonene og avisene i Bangladesh har stor frihet. Journalister tjener godt, og det er stadig større behov for flere journalister, sier Rahman og peker på at mediebransjen i Bangladesh har vokst de siste årene.

Banket opp

Nadia Sharmeen er utdannet journalist fra Dhaka Universitet. Hun er ikke enig i at yrket er risikofritt.

– Det kan være veldig farlig, spesielt hvis man skiver om politikk, korrupsjon og religion, sier hun.

Det fikk Sharmeen selv kjenne på kroppen i april i fjor. Hun dekket en islamistisk demonstrasjon for tv-stasjonen Ekushey Television, og ble angrepet av rundt 60 menn.

–  Jeg ble slått fra topp til tå, og falt i bakken fem ganger. De slo meg nesten bevisstløs, så jeg husker ikke alt fra hendelsen, sier hun.

Fotografkollegaen til Sharmeen meldte fra til politiet som etterhvert fikk reddet henne ut fra den voldelige massen. Hun måtte fraktes til sykehus for behandling og har fått en varig kneskade etter hendelsen.

 

Nadia Sharmeen er journalistitdannet fra Dhaka Univeristy og arbeider som journalist. Foto: privatTar andre jobber

Sharmeen har ikke tatt skrekken og arbeider fortsatt som journalist. Hun forteller imidlertid at mange av klassekameratene hennes fra journalistutdanningen har valgt andre yrker.

– Noen arbeider som journalister, men det er mange som heller jobber i staten, med reklame og for politiske partier og politikere, sier hun.

Frafallet er særlig stort blant kvinner. På Dhaka University er rundt 30 prosent av journalistikkstudentene kvinner, men svært få av dem arbeider med journalistikk etter endt studieløp. Det finnes omlag 11.000 journalister i Bangladesh, men bare rundt 700 av disse er kvinner, ifølge journalistkvinnegruppen Bangladesh Nari Sangbadik Kendra. Akhter Jahan Malik er leder av gruppen, og forteller at kvinner har vanskelig for å få journalistjobber.

– Sjefene og eierne i mediebedrifter velger ofte bort kvinner. De mener kvinner er en byrde for arbeidsplassen fordi de må ta seg av familien sin og fordi det er en sjanse for at de blir gravide. Det er også utbredt med seksuell trakasesering mot kvinner på mange arbeidsplasser, og det er desverre få eller ingen tiltak for å få bukt med dette, sier Malik.

Hun tror dette er grunnen til at mange kvinnelige journaliststudenter velger andre yrker.

– Fordi kvinner møter så mange hindringer når de ønsker å jobbe som journalister, har de ofte ikke annet valg. Mange av de uteksaminerte kvinnelige journalistene arbeider som lærere, for organisasjoner og i offentlig sektor, forsettter Malik.

Nadia Shareem deler Maliks syn på kvinners situasjon i mediebransjen.

– Jeg opplever at avisene, mediene og mannlige kolleger ikke oppfordrer kvinner til å arbeide som journalister. Det er enda farligere for oss å være journalister, og vi har en lang vei å gå for å få opp andelen kvinnelige journalister i Bangladesh, forteller Sharmeen.

Populære blant befolkningen

Nadia Sharmeens familie er stolt av at hun er journalist.

– Da jeg fortalte at jeg ville studere journalistikk, støttet familien min meg 100 prosent. Bestefaren min arbeidet som journalist, og jeg har alltid sett veldig opp til ham. Dessuten elsker jeg adrenalinet jeg får når jeg jobber med en stor sak, og jeg ønsker å hjelpe folk ved å fortelle deres historier, sier hun.

Sharmeen opplever at journalister er en anerkjent yrkersgruppe.

– Det er mange som ønsker å hjelpe når man arbeider med saker, og jeg tror mange har tillit til at hvis noen skal kunne gjøre noe med korrupsjonen i landet, må det være oss journalister, sier hun.

Fatema Begum er opprinnelig fra Bangladesh, men bor i Norge. Hun deler Sharmeens oppfatning av bangladesheres syn på journalister.

– Journalister er sammen med lærere og leger veldig populære blant folk flest. Vi ser opp til dem og beundrer motet deres, sier hun.