Vil skille stat og medier

Den serbiske statsministeren ønsker at staten skal selge sine eierandeler i landets medier.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:32

Myndighetene i Serbia har store eierandeler i dagspressen, og styrer i tillegg den serbiske statskanalen RTS. Statsminister Aleksandar Vucic har vært i posisjon siden valget i mars, og etter bare to måneder i regjering har han besluttet at staten skal selge alle sine eierskap i de serbiske mediene. For å bedre forholdene for en fri presse, ønsker han også å innføre flere relevante medielover.

Privatiserer pressen

Statsminister Vucic uttalte 8. mai 2014 at både salget av eierskap og innføringen av medielovene vil skje før sommeren. Privatiseringen vil trolig omfatte 79 serbiske mediehus.

– Alle vil at staten skal forbli i mediene, fordi de ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Det bryr ikke meg, alt må inn inn i det private, sier Vucic ifølge det serbiske nettstedet B92.

Vucic tilhører partiet SNS, beskrevet  det serbiske fremskrittspartiet. Partiet har tidligere anklaget opposisjonen for å aktivt bruke statskanalen i sin valgkamp.

I en pressemelding skriver SNS at “kanalen skal være for folket, men fungerer i realiteten som et utgangspunkt for svertekampanjer mot Aleksandar Vucic”. Pressemeldingen var rettet mot det serbiske partiet Demokratene som hadde landets presidentposisjon fram til 2012, men som har mistet innflytelse gradvis samtidig som SNS har steget på meningsmålingene. Ved årets valg fikk SNS nesten 49 prosent av setene i parlamentet, og er nå i en koalisjonsregjering sammen med det serbiske sosialistpartiet.

Skeptisk til gjennomføring

Serbiske Ivana Nikolic studerer journalistikk og kommunikasjon på Universitetet i Beograd. Hun mener at statsministerens uttalelse bare er tull.

– Alle regimene så langt har hatt mediene på sin side. De bruker pressen som sitt eget verktøy. Det siste eksempelet på det er avskjedigelsen av nyhetsredaktøren i den statseide avisen Vecernje Novosti, sier Nikolic.

Nyhetsredaktøren, Srdjan Skoro, fikk sparken dagen etter at statsminister Vucic lovet privatisering og bedre forhold for en fri og uavhengig presse. Årsaken var at Skoro offentlig kritiserte Serbias nye ministere. Nettavisen Balkan Insight, eid av Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), karakteriserer hendelsen som et angrep på den frie pressen.

Les også: Serberne tviler på pressefrihet

Kan skape problemer for pressefriheten

Publikasjonen Media ownership and its impact on media independence and pluralism kartlegger eierskapsmodeller og deres påvirkning på mediene i 18 europeiske land. Dragan Dojokovic, en av forfatterne bak publikasjonen, skriver at en privatisering av mediene i Serbia ikke vil føre til en mer uavhengig presse fordi “forretningsmenn tar over rollen som avgrensere av pressefriheten fra de politiske lederene. Eierne kan gjøre akkurat hva de vil, og deres ord er alltid det siste. Eiernes instruksjoner blir prioritert fremfor profesjonelle normer”.

Kjell Nyhuus, organsisasjonssekretær i PFU, forteller at de serbiske mediene mangler redaktørroller slik vi kjenner dem i Norge. Han tror de lar seg styre av eierne i for stor grad.

– Redaktørene som finnes fungerer bare som lakeier for utgiverne. De har ikke en selvstendig rolle fordi det ikke finnes noen lov som gir dem redaksjonell frihet, i motsetning til de norske redaktørene, sier Nyhuus.

Les også: Norge forlenger støtte til serbisk PFU

PFU avventer

Norsk Presseforbund har hatt et lengre engasjement knyttet til landets pressefrihet, og leder Kjersti Løken Stavrum stiller seg i utgangspunktet positivt til at staten går ut av mediene. Hun understreker likevel at det er snakk om en hardt presset presse.

- Forhåpentigvis er det en god nyhet, men det forutsetter at mediene får inn nok midler til å drive uavhengig og kritisk journalistikk, sier Stavrum om statsminister Vucics uttalelse.

Det serbiske statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere hvilke medielover uttalelsen gjelder, og hvilke konsekvenser den nye eierskapsmodellen vil ha for statskanalen RTS.