Australia

Utdannes til å stå imot makthavernes press

Slik skal studentene sikre en balansert og kritisk journalistikk i fremtiden.
Fredag, 8 mai, 2015 - 11:34

– Gjennom utdanningen var det en del fokus på hvordan mektige medieeiere som Gina Rinehart og Robert Murdoch kan påvirke journalistikken vår. Vi har også flere kurs som handler om journalistikk og den politiske prosessen, sier Jaymie Collins.

Hun avsluttet nylig sin bachelorgrad i journalistikk ved universitetet i Canberra. 22-åringen forteller at hun mener pressefriheten generelt sett er bra i Australia.

– Men den nåværende regjeringen har gjort det vanskeligere for journalister å gjøre en troverdig innsats. Spesielt når det gjelder politisk journalistikk, er dette utfordrende.

Synkende frihet

Australia ligger på 25. plass på Reportere uten grensers pressfrihetsindeks. Organisasjonen bedømmer hvordan lands pressefrihet er, spesielt lovgivningene og eierstrukturer er avgjørende. Norge er på 2. plass, bare slått av Finland.

PressefrihetindexReportere uten grensers pressefrihetsindex. Skjermbilde fra index.rsf.orgI 2010 lå Australia på 18. plass. Fallet skyldes blant annet en streng anti-terrorlovgivning fra 2014. I tillegg har Australia en utfordrende eierstruktur, hvor få mennesker eier store deler av de private medieselskapene. Flere av eierne har også blitt beskyldt for å påvirke journalistikken, gjennom søksmål og overstyring.

I denne mediehverdagen utdannes australske journalister. Jaymie Collins forteller at hun ønsker å kjempe for pressefrihet framover.

 

– Jeg vil kjempe, og for øyeblikket ser det ut som sosiale mediekampanjer er den beste måten å gjøre det på.

Collins var blant annet engasjert i kampanjen #30Days of press Freedom, som var en sosiale medierkampanje i anledning verdens pressefrihetsdag 3. mai. Kampanjen ønsket å rette fokus mot pressefrihetens kår i Australia og landene rundt.

Mistet jobben

25. april mistet sportsreporter Scott McIntyre jobben etter å ha lagt ut noen kontroversielle meldinger på mikrobloggtjenesten Twitter. Det var i anledning Anzac Day, som er en av Australias viktigste minnedager og markerer landets militære innsats i 1. verdenskrig. McIntyre jobbet i den statsstøttede kanalen SBS.

En av tweetene han skrev, var: Minnes henrettelser, utbredte voldtekter og tyveri begått av disse modige Anzacerne (kallenavn på Australske styrker. Red. anm.) i Egypt, Palestina og Japan.

Direktør for kanalen SBS, Michael Ebeid, sendte to dager etter ut en pressemelding for å forklare hvorfor han sparket McIntyre.

 «Mr McIntyres handlinger er et brudd på SBS sine etiske retningslinjer og sosiale medieregler. Som et resultat har SBS tatt affære og avsluttet Mr McIntyres stilling ved SBS, med umiddelbar virkning».

Sensurerer meninger

 

Jake Lynch ved universitetet i Sydney mener journalister også har rett til selvstendige meninger, og at det ikke var noe diskriminerende med tweetene, tvert imot handlet de om historiske fakta. Jake LynchJake Lynch mener det er stor grad av indirekte politisk sensur i Australia. Foto: Flickr/East-West CenterDen tidligere engelske journalisten bor nå i Australia og er leder for senteret for freds- og konfliktstudier ved universitetet. Han er en spesialst på emnet fredsjournalistikk.

– McIntyres avskjedigelse sender en skremmende beskjed, som burde få journalister til å støtte hverandre, mener Lynch.

Han mener også journaliststudenter må læres opp i å vite hva slags strukturer de jobber innenfor.

– Det er i stor grad politisk sensur. Meninger fra høyresiden kommer mye oftere fram i mediene.

Den tidligere journalisten mener også at medier velger å sensurere meninger som ikke samsvarer med elitens syn.

– Det er et system som må endres. Australske journalister bør først og fremst oppmuntres til å holde sammen. De har en ganske sterk fagforening som bør brukes til å forsvare journalister som presses.

Les mer om sensur og selvsensur her.