Russland

– Ville ikke være Putins mikrofonstativ

Liz Wahl, tidligere nyhetsanker for Russia Today, sa opp under en direktesending i protest mot Putins propagandajournalistikk.
Fredag, 8 mai, 2015 - 15:07

Da russiske styrker invaderte Krim-halvøya i slutten av februar 2014, så Liz Wahl - det hun kaller - “en skremmende kontroll av mediene i Russland”.

Én måned senere sa hun opp på direkten under en nyhetssending i den engelskspråklige TV-kanalen Russia Today.

– Jeg orket ikke være en del av det lenger. De ga russerne et virkelighetsbilde som er totalt annerledes fra det resten av verden har, forteller Wahl.

I mars i år var hun i Tønsberg på den norske Skup-konferansen for å fortelle om forholdene i russiske medier, og hvordan dekningen av Krim-krisen var.

Russia Today (RT) er en av de største tv-kanalene i Russland, og myndighetene har en stor eierandel. RT har en redaksjon i Washington, der Wahl var ansatt.

Presset til propaganda

De statlig eide mediehusene dekket saken på en måte som satte Kreml i et godt lys, og svertet Ukraina, ifølge Wahl. Medier som ikke dekket invasjonen på en Kreml-vennlig måte, ble nødt til å forlate landet.

Nyhetsanker Wahl følte seg presset til å dekke hendelsene på den måten RT ønsket, og ikke slik hun selv så saken. Under en direktesendt nyhetssending la hun fra seg manus, og sa opp på direkten.

– Det var ganske stille da jeg gikk ut i lokalet etter sending, sier Wahl.

Hatmail og stigmatisering

– Jeg kunne ikke være et mikrofonstativ lenger. Det Kreml vil at folk skal høre, er det som blir kringkastet, hevder Wahl.

Etter TV-stuntet har hun blitt utpekt som både spion, sviker og som en PR-kåt journalist av både tidligere kollegaer og på nett.

Se den direktesendte oppsigelsen og intervjuet med Liz Wahl her: