Kvinner får stadig større plass i mediene

Marokkanske journalister organiserer seg slik at kvinnelige journalister får flere rettigheter.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:38

I 2014 blir den marokkanske journalisten Khadija Rahali skjelt ut av en minister på en pressekonferanse. Ministeren mente Rahali var uanstendig kledd.

Samme år starter regjeringen en satsning for å synliggjøre kampen mot stereotypiske kjønnsroller i mediene. Det opplyser den marokkanske ambassaden til Norge.

I den marokkanske grunnloven fra 2011 står det at kvinner og menn har samme rettigheter. Det skal ikke være noen forskjeller for kvinner og menn i arbeidslivet, eller i andre situasjoner.

Undertrykt gruppe

Kvinnene i Marokko har en historie med undertrykkelse og diskriminering. I 1993 uttrykte kong Mohammed VI i en tale at han synes utviklingen i samfunnet stagnerer, siden marokkanske kvinner ikke kommer tilstrekkelig til orde.

­– Hvordan kan samfunnet utvikle seg når kvinner, som representerer halve nasjonen, ser sine rettigheter bli krenket og lider som et resultat av urettferdighet, vold og marginalisering? sa kong Mohammed VI i talen.

Frem til januar 2014 hadde Marokko en lov som gjorde det mulig for voldtektsmenn å unngå straff. Voldtekstmannen kunne slippe straff hvis han giftet seg med voldtektsofferet etterpå.

Seksten år gamle Amina Filali tok livet sitt etter at hun måtte gifte seg med voldtektsmannen. Historien førte til store opptøyer, og loven ble endret.

Skriver mer om kvinner

– Det er noe drittkasting når man går i gatene. Dette merket også vi.

Det sier de norske studentene Maria Lokna og Kristine Hoff. De har vært på reportasjereise til Marokko.

Besøkt Marokko.Studentene Kristine Hoff og Maria Lokna var på utenlandstur til Marokko. Foto: Gyrid Friis EdlandDe forteller at mediene har begynt å skrive mer om trakassering av kvinner.

–  Det virker som om mediene begynner å dekke at kvinner blir trakassert på åpen gate, sier Lokna.

Lokna og Hoff forteller også at det skal komme en ny diskrimineringslov hvor man kan bli dømt dersom man trakasserer andre. Det kan være årsaken til at mediene har begynt å skrive om trakassering, mener de to.

Organiserer seg

Det finnes flere organsisasjoner i Marokko for de kvinnelige journalistene. I 2012 ble nettverket for kvinnelige journalister i Marokko, NWJM, dannet.

I 2011 hadde den danskstiftede organisasjonen Internasjonal Media Support, IMS, et samarbeid mellom danske og marokkanske journalister. Hensikten med samarbeidet var at de danske journalistene skulle få mer kunnskap om hvordan situasjonen til marokkanske journalister var. Samarbeidet førte til idéen om en nettside kalt “Nettverk for kvinnelige journalister i Marokko”.

Nettsiden skal lanseres senere. Hovedmået for nettsiden er å styrke den kvinnelige journalistrollen i  Marokko. Foreløpig er nettstedet kun en Facebook-side, men den har høy aktivitet. Saker om kvinners rolle i mediene og kvinnelige journalister blir delt og diskutert. Nettverket vil også gjøre den kvinnelige journalisten tydeligere i flere medier.

Kvinner gjør seg bra på TV

Statlig råd for audiovisuelle medier HACA mener det er viktig å synliggøre kvinner i debattprogrammer. De mener at det er viktig for publikum å se profilerte kvinner.

Den marokkanske ambassade sier til Journalen at målet er å vise frem vellykkede kvinner, samt gode initiativ tatt av kvinner. TV-mediet blir brukt for at kvinner skal glede seg over å stå frem og snakke, og være programledere, skriver den marokkanske ambassaden i en epost til Journalen. Fra statlig hold får de kvinnelige journalistene støtte om de velger seg inn i TV-bransjen.

Det er blitt satt i gang andre tiltak for å forbedre kvinnelige journalisters arbeidsforhold. Kommunikasjonsministeren og kvinnelige journalister gikk i 2012 sammen om å fremme kvinnelige journalisters posisjon. Kvinner skulle for eksempel få mer ansvarsfulle stillinger, som redaktører. I dag er 53 av 488 redaktører i Marokko kvinner. Det vil si at én av ni redaktører er kvinner.