Skolejenter holdes i fangenskap av terrorgruppen Boko Haram. Nylig kunne nigerianske myndigheter melde at 21 av jentene nå har blitt frigjort. Illustrasjonsfoto: HazteOir.org/Flickr

21 bortførte Chibok-jenter er frigjort

Nigeria: Terrorgruppen Boko Haram har frigjort 21 av over 200 bortførte skolejenter. Søndag ble de gjenforent med familiene sine.
Mandag, 17 oktober, 2016 - 14:24

Torsdag ble 21 jenter frigjort etter lange forhandlinger mellom nigerianske myndigheter og terrorgruppen, forteller regjeringen ifølge CNN. Frigjøringen tok sted før solnedgang i den nordøstlige byen Banki nær grensen til nabolandet Kameroon.

Det er snakk om rundt 276 jenter, i alderen 16-18 år, som ble kidnappet fra sengene sine midt på natten i april for to år siden. Bortføringen skjedde på en kostskole i den Nigerianske byen Chibok og vekte sterke internasjonale reaksjoner, skriver CNN på sine nettsider.

Den internasjonale røde kort og sveitsiske regjeringen var med og meglet frem avtalen mellom nigerianske myndigheter og Boko Haram, melder talsperson Mallam Garba Shehu for Nigerias president Muhammadu Buhari til CNN.

Varm velkomst

Jentene ble møtt i byen Abuja med klemmer fra Nigerias visepresident Yemi Osinbajo. På Twitter, samme dag som frigjøringen, skrev Osinbajo: “Dawn, dusk, almost a 1000 days. Twenty-one of our girls are back. It is my joy to welcome you home. The nation has been waiting for you.”

Foreldrene tok i mot jentene i en sermoni i hovedstaden Abuja søndag, melder BBC.
En av foreldrene sa: “We thank God. I never thought I was going to see my daughter again but here she is… Those who are still out there - may God bring them back to be reunited with their parents.” skriver BBC.

Første steget

Nigerias informasjonsminister, Alhaji Lai Mohammed. fortalte reportere i byen Abuja at dette var første steget til en full frigjørelse av alle de bortførte jentene, melder CNN.

I en tale i hovedstaden Abuja, forteller informasjonsministeren videre at de er avhengige av internasjonal støtte for å få frigjort resten av jentene, opplyser CNN videre. 

#BringBackOurGirls

Kidnappingen i 2014 fikk blant annet USAs presidentkone Michelle Obama til å støtte den globale kampanken #BringBackOurGirls på sosiale medier.

 


Michelle Obama deltok i den sosiale kampanjen som gikk verden over. Skjermdump Twitter

 

 

Emneord: