Christoffer Opsahl (t.v) er i gang med en cover-up av tidligere arbeid, og har selv flere symbolske tatoveringer med sterk betydning. Foto: David Engmo

Tatoverer seg for dyrs rettigheter

I samarbeid med NOAHs dyrekampanje, arrangerer BLEKK Tattoo en hel dag der folk kan få ny kroppskunst for å støtte en god sak.
Onsdag, 2 november, 2016 - 14:59

BLEKK arrangerer den 11. november en kampanje, der alle pengene gis bort til dyrevernsorganisasjonen NOAH, som skal arrangere Fakkeltog mot pels 12. november.

Flere og flere pynter kroppen med evigvarende kunst, men noen gjør det for andre enn seg selv.

Karoline Lindby og Trude Beate Wilhelmsen er to jenter som vil bidra til kampen om dyrs rettigheter, men ikke med å donere penger. Begge har meldt interesse til BLEKK Tattoo, for å utsmykke kroppen til innsamling for en god sak.

- Dyr er veldig viktig for meg, og jeg ønsker å støtte en god sak, sier Lindby, som svar på hvorfor hun vil tatovere seg denne dagen. Det kommer selvfølgelig litt an på motivene som blir laget, og om jeg får time fortsetter hun.

- Jeg elsker ideen og her får jeg både i pose og sekk. Jeg får tatoveringer som jeg liker godt, i tillegg til å støtte dyrekampanjen, sier Wilhelmsen.

Tom-Erik Johansen er en av tre tatovører hos BLEKK, som står bak arrangementet. De tok kontakt med NOAH for å kunne bidra til kampanjen mot pels. Ved å donere en hel arbeidsdag, med tatoveringer til reduserte priser, vil alt som tjenes inn denne dagen bli donert bort.

- Vi fikk inspirasjonen via internett og lignende kampanjer i USA. Selv om vi nettopp har lansert kampanjen, har vi allerede fått en del henvendelser fra folk som er interesserte, forteller Johansen.


Karoline Lindby har tidligere bidratt til lignende kampanjer, og tok en tatovering for sin bror som døde av kreft i ung alder. Foto: Privat

Flere symbolske betydninger

I stolen sitter Christoffer Opsahl, som er hos BLEKK for å dekke hele armen i tatoveringer. Han er veldig fornøyd med arbeidet han får gjort hittil, og er heller ikke fremmed for ideen med å tatovere seg for dyrs rettigheter.

- Dersom jeg skulle tatt en som donasjon, ville det nok blitt tatovering av en hudflik som blir revet av armen. Noe som symboliserer påføring av smerte og hva dyrene går igjennom i pelsindustrien, sier han etter en liten tenkepause.

- Wow, det er brutalt, bryter Tom-Erik Johansen inn med et smil.

Motivene til dagen er enda ikke ferdige, og det er tatovørene selv som lager dem. De vil variere i størrelsen, men ingen for store, da de håper på å få tid til 6-8 kunder hver. Det eneste som er sikkert, er at alle kommer til å ha relasjon til dyrevern, og at det blir flere å velge mellom.

- Så blir det førstemann til mølla, sier Tom-Erik.

Wilhelmsen håper det blir et pote-motiv som hun vil plassere i nakken, og Lindby vil helst ha enda et dyr på kroppen.

Øker i popularitet

- Det er viktig at pengene går til dyrene, men om det er til bekjempelse av pels eller andre ting, er ikke så viktig. Alt dyrearbeid er viktig for meg, og jeg er selvsagt imot pels, sier Wilhelmsen.

Hun er villig til å bruke opp til 1500 kroner, og hadde nok brukt enda mer om det ikke hadde vært rett før lønning.

BLEKK har hatt lignende arrangement tidligere, for Dyrs Frihet, Barnekreftsaken og Amnesty. Dette blir fjerde året de samler inn penger på den utradisjonelle måten.

- Vi har hatt stort suksess med andre kampanjer, og har måttet avvise folk på grunn av stor pågang. Det er mange som vil stille opp, og noen ganger har vi satt opp ekstratimer til de som vil donere, sier Johansen.


Trude Beate Wilhelmsen bruker hele sin fritid på dyr. Selv om hun ikke er vegetarianer, har hun flere kjøttfrie dagen i uken for å bidra. Foto: Privat

Handler ikke bare om beløpet

Sist samlet de inn mellom 20 000 - 30 000 kroner, men Johansen er likevel bestemt på at det ikke bare handler om pengene.

- Det er saken som bør vektlegges, og ikke størrelsen på beløpet. Vi vil vise at vi bryr oss om en så viktig kampanje som NOAH kjører nå. Alle som jobber på BLEKK er enten veganere eller vegetarianere, så dette er noe som står oss veldig nært, og ikke bare fordi det er mye profilert i media, sier Johansen.

Pressekontakt i NOAH, Siri Martinsen, er enig med BLEKK, og svarer at alt som kommer inn er til god hjelp.

- Vi er glade for all støtte, og håper det blir et vellykket arrangement, sier hun.

Pengene skal brukes i NOAHs store pelsdyrkampanje, som er dagen etter innsamlingsaksjonen til BLEKK, 12. november. Fakkeltog mot pels blir arrangert i 26 byer over hele landet, og regjeringen skal i år for første gang vurdere avvikling av pels i Norge. Utfallet blir avgjort senere i november måned.