Adrian Hornsby fløy fra Helsinki for å fortelle om nyheter fra Amazon Web Services. Foto: Katrine Kvernberg

Skytjenester mer utbredt

Rundt 70 mennesker var til stede for å høre om den nyeste teknologien til Amazon Web Services.
Onsdag, 18 januar, 2017 - 12:45

Det har vært mye debatt rundt bruken av skytjenester, spesielt i den offentlige sektoren. Dette skylles utfordringer ved  lagring av viktige dokumenter i skyen. Det er også flere lover og regler som gjelder lagring av dokumenter, blant annet sier arkivloven at alle arkiver skal lagres i Norge, og sikkerhetsloven sier at all gradert informasjon må lagres i systemer som er godkjent av Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM). 

Høgskolen i Oslo og Akershus bruker skytjenester, men bare på begrensede deler av dataene sine. 

— Vi bruker skyer til noe infrastruktur og e-post, forteller Rudi Yu, IT-konsulent på Høgskolen. — Vi unngår derimot å bruke det på sensitive data fordi vi liker å ha kontroll på dataene våre, og hvor de befinner seg, sier han.

 Amazon Web Services (AWS) er den største leverandøren i verden innenfor skytjenester, med kunder som Netflix, Pinterest og Airbnb. Tirsdag 17. januar var det duket for foredrag med AWS på teknologihuset. Adrian Hornsby er teknisk promotør hos AWS i Norden og Baltikum og rundt 70 mennesker møtte opp for å høre han fortelle om nyheter innenfor AWS sin teknologi.

Skytjenester

“Skytjenester (cloud computing) er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker tilknyttet internett.”

Kilde: Datatilsynet

— Enkelt forklart fungerer en skytjeneste ved at du ikke har infrastrukturen selv. Det er datatjenester som ligger ute på nettet hvor bedrifter og privatpersoner kan utnytte dataressurser, sier Anders Bjørnestad, seniorkonsulent hos Webstep Norge, og en av arrangørene for kveldens møte. 

— Billig, raskt og sikkert

Alternativet til skyteknologi er fysiske servere. Disse tar mye plass, og kan enten kjøpes eller leies. Bjørnestad sier at en av fordelene med skytjenester fra AWS er at du betaler for det du bruker, nesten som et mobilabonnement, istedenfor å kjøpe en fysisk server hvor man ofte ender opp med å betale for mye mer enn man trenger. Bjørnestad mener at skytjester er den beste løsningen, og forteller at han ser at flere og flere benytter seg av det.

— Min erfaring er at det er flere og flere i Norge som bruker det fordi det er billig, raskt og sikkert, i tillegg til at det er uendelig med lagringsplass, sier han. 

Arne Solheim, CTO i Nordeca, forteller at han aldri vil gå tilbake til fysiske servere, etter å ha prøvd skytjenester. 

— Med skytjenester slipper man at serverne kræsjer, og at man må ut klokken 02 på natten for å fikse opp i det. AWS har stor kapasitet så det er alltid mange ansatte som passer på at alt er som det skal med skyene deres, sier han.


Mange møtte opp for å høre på foredraget. Foto: Katrine Kvernberg 

Flere nyheter fra Amazon

På møtet ble også flere av AWSs nyheter presentert. “Polly”, en digital assistent som hjelper deg med daglige gjøremål som for eksempel å bestille flybilletter, finne fram på ukjente steder og gjøre avtaler. Det spesielle med Polly er at hun forstår konteksten av ordene du bruker, og kan gjøre om muntlig tale til et godt skriftlig språk.