Bolivia er et land med variert landskap. I hovedstaden har de ikke unnsluppet tørken. Foto: Inger Anne Krokeide

Vannmangel rammer alle

Selv ikke de rikeste har kommet unna tørken i La Paz, Bolivia.
Torsdag, 19 januar, 2017 - 11:22

På bunnen av verdens høyestliggende hovedstad, La Paz i Bolivia, ligger Zona Sur. På 3250 meters høyde er det velstelte hus med hager, stilrene butikker og et behagligere klima. Beveger man seg oppover mot sentrum blir fortauene litt mer hullete, husene litt mer slitt og luften kjøligere. Har man beveget seg nesten 1000 meter høyere opp til El Alto, Bolivias nest største by, er det blitt litt tyngre å puste. Fortauene er borte flere steder, og de fleste husene er mursteinfarget. 

Hva er forskjellen på Zona Sur og El Alto? Zona Sur mangler vann. 

 

Måtte gå med skitne klær

El Niño i år har vært ekstra kraftig. Det fattigste landet i Sør-Amerika har ikke sluppet unna, selv ikke i hovedstadens dyrere bydel Zona Sur.  

- Situasjonen har vært veldig vanskelig. I starten håpet man at det ikke ville vare lenge, men det har det, forteller Daniel Peña, som bor i Zona Sur. 

Bolivia er ett av de landene med størst andel av urbefolkning i Sør-Amerika. Tradisjonelt har Zona Sur vært befolket av høytlønnede folk med spansk eller annen utenlandsk opprinnelse. I dag bor det også flere utenfra eliten og indianere i området, slik som Peña. Nå har han manglet vann siden oktober i fjor. De siste månedene har vært vanskelige.

- Jeg tror det verste har vært matlaging, siden vann er helt nødvendig til dette. Vannet som har kommet i tankbiler har vært skittent, og vi har måttet  finne ulike måter for  å gjøre det til drikkevann, sier han. 

Naturen har forfalt uten regnet. Å ta en dusj har vært et kortvarig eventyr fordi de kunne ikke vite hvor lenge vanndråpene ville vare.

- Klesvask er det blitt dårlig med. Enten måtte man prøve å unngå å skitne til klærne, eller gå med skitne klær, beretter han.

 

Ledelsen måtte gå

Selv om Zona Sur har manglet vann, har situasjonen vært en helt annen på El Alto. Byen som var mer eller mindre ubebodd for drøye femti år siden, har nå nesten én million innbyggere. Fatttigere folk fra landsbyga har stadig flyttet mot byen for bedre levekårene, og byen har opplevd en dramatisk vekst. Innbyggerne her har derimot ikke opplevd den samme vannmangelen. Det er fordi de bruker et annet vannbasseng. For Zona Sur har vannbassenget HAMPTURI vært mer eller mindre tomt. Reaksjonene har vært store..

- Det har vært en markant reaksjon fra folket. På slutten av året var det demonstrasjonstog, veier ble blokkert og det ble levert inn formelle klager og anmeldelser til påtalemyndighetene. Det førte blant annet til at ledelsen i det statlige vannverket mistet jobben, men det har ikke ført til noen løsning. 

 

Uenige om årsaken

El Diario melder om at det er stor uenighet om vannmangelen skyldes El Niño, eller om det er et resultat av dårlig statlig planlegging. Det statlige vannverket EPSAS mener værfenomenet har skylden, men befolkningen er skeptiske. En tredjedel av befolkningen og mer enn 50 000 hustander har manglet vann i La Paz. Forrige fredag kom det derimot nedbør som bedret situasjonen. Nå håper befolkningen at tørken skal være over, og at den forsinkede regntiden endelig skal begynne. 

- Siden regnet kom sist fredag har vi hatt vann hver dag, men vi vet ikke hvor lenge det vil vare, avslutter Peña.