BOR HJEMME: Tor Håkon Langvegg har ikke egen innboforsikring. Foto: Malin Bjørhovde.
Forsikring

Forsikring går i glemmeboka

Det er ikke bare fest og moro å bli student. I det man flytter hjemmefra, skal mye ordnes. Høyt på lista burde det stå forsikring, men tall fra If viser at kun én av fem har innboforsikring.
Mandag, 20 mars, 2017 - 15:57

Som fersk student blir man pålagt et større ansvar enn man ser for seg. I overgangsfasen fra å bo hjemme hos foreldrene til å flytte i egen bolig, er forsikring noe som bør stå på agendaen, men som blir utelatt. I 2011 gjorde If en spørreundersøkelse, som viste at bare én av fem hadde innboforsikring. Ifølge forsikringsselskapets kommunikasjonrådgiver, Sigmund Clemetz, har ikke dette endret seg. 

– Vi tror ikke dette har endret seg noe vesentlig. Nå er det sånn at når man flytter inn i en ny, og kanskje midlertidig bolig så har du en viss dekning hos dine foreldre, men bare i overgangsfasen. Når man skifter adresse i folkeregisteret, så står de unge på egne ben og blir voksne. Da må de ha sin egen forsikring, sier Clemetz. 

Journalen møtte fem studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og spurte om hvilke forsikringer de hadde:

 

Hipsterskjegg og kaffe latté

Clemetz legger vekt på at det ikke er nok kunnskap blant unge på dette feltet. Han sier at undersøkelser som er gjort viser at forsikringer generelt er veldig kjedelig for unge. Clemetz tror at når ansvaret blir såpass stort og nytt, kommer ikke forsikring i første rekke. 

– Når det gjelder forsikring er det ingen hemmelighet at mange unge ikke har det store overblikket når de flytter hjemmefra. Det er mange ting de skal gjøre for første gang. Forsikring er ikke et spennende felt, på lik linje som bank. Det er komplisert og ganske kjedelig. Forskringsbransjen har ikke akkurat hipsterskjegg og drikker ikke mye kaffelatté. 

Viktigst med innboforsikring

Hvis du får innbrudd eller brann i hjemmet får du ingenting tilbake uten innboforsikringen. Men det er overhodet ikke bare denne forsikringen som er viktig for unge med en ny livssituasjon. Reiseforsikring er også noe alle bør ha, ifølge Clemetz. 

– Den viktigste grunnen til å ha innboforsikring er hvis det skulle oppstå brann. Da mister du alt uten den. Det er dessverre en del brann og branntilløp i hybler og hus. Det vi også sier til unge at de må ha reiseforsikring. Det er fordi du beveger deg mye som student. Enten om du er ute av hjemmet, på ferie i Alpene, backpackertur eller helgetur til Stockholm, forteller Clemetz. 

Som regel har flesteparten det europeiske helsetrygdekortet, utstedt av HELFO. Clemetz anbefaler å ha dette kortet, men uten ordentlig reiseforsikring vil behandling i utlandet gå tregere. 

– Det er en del i EU-området hvor reiseforsikring er et gullkort i helsebehandling. Hvis du drar til land der økonomien er ustabil, kommer pengene raskere på rett plass, forteller Clemetz. 

Kan oppstå misforståelser

Pressekontakt i Tryg Forsikring vil ikke uttale seg om hvorvidt unge er dårligere på å skaffe forsikring da han ikke har noe tall på dette. Men han opplyser om et problem som ofte kan oppstå. 

– Det jeg vet er at når folk flytter for seg selv, står forsikring langt ned på listen. Folk leier jo ofte første gang de flytter for seg selv. Og da tror de at de som leier ut har ansvaret for dette. 

Prat med mor og far 

Kommunikasjonsansvarlig Clemetz oppfordrer unge mennesker til å undersøke hva du trenger av forsikringer.

– Forsikringer varierer med forsikringsselskaper, så dette er lurt å sjekke opp. Forsikring er for veldig mange nytt, kjedelig og komplisert. Ta gjerne en prat med mor og far. De vet litt om dette her.