Journalist/ fotograf
‒ Det er fortsatt farlig å være journalist
Ifølge Mónica Orjuela har ikke fredsavtalen gjort journalisttilværelsen i Colombia tryggere.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 12:16
Journalisten Mónica Orjuela var journalist i ni år i Colombia, der hun jobbet med å fremme rettighetene til bønder, urbefolkning og andre minoriteter.
For to år siden flyttet hun til Norge, og her har hun fortsatt arbeidet sitt i Radio Latin-Amerika.
Orjuela sier at FARC-geriljaen frem til nå er blitt fremstilt som monstre i mediene, men at journalister har prøvd å fremstille dem mer som mennesker etter at den ferske fredsavtalen ble underskrevet.
Før fredsavtalen var det straffbart å intervjue FARC-medlemmer, men nå skal det være lov.
Når Journalen spør et av de regjerende partiene, El Partido Liberal, om dette, sier de derimot at det var noen journalister som fikk lov til å intervjue geriljaen.
– Det var noen journalister som hadde tilgang. Det var ikke lett på grunn av områdene de var i, og fordi FARC skjulte seg. De bodde i bortgjemte soner, og i jungelen, men noen journalister fikk muligheten. Jeg kjenner ikke til detaljene, men mange fikk muligheten, sier pressetalsmann Roberto Rodríguez i et intervju med Journalen.
Jobbet for alternative medier
I Colombia jobbet Orjuela for det hun kaller alternative medier, noe hun definerer som mindre medier utenfor de store og etablerte mediene. De er annerledes både med tanke på innhold og distribusjon. De lager både lyd, papiravis, video, internett og gatekunst
Orjuela forteller at det er noen få store privateide mediehus i Colombia. I tillegg til disse finnes det små alternative medier som er mer kritiske. Dette kommer av at det er vanskelig å skrive saker om minoriteters rettigheter uten å rette kritikk mot regjeringen. Det er disse journalistene som er særlig utsatt for å bli krenket for sitt arbeid.
Avdekking av korrupsjon har ført til journalist-drap
I Colombia er det flere grupper man må ta hensyn til når man skriver journalistikk. Orjuela sier 176 journalister er drept siden 1977. Dette er det hæren, geriljaen og liknende som står bak, men også regjeringen.
I et intervju med Journalen sier et El Partido Liberal at de jobber for å bedre pressefriheten i landet.
– El Partido Liberal har i sine ideologiske prinsipper alltid hatt ytringsfrihetene som en flaggsak som vi har forsvart siden partiet ble etablert for over 160 år siden, sier pressetalsmann Roberto Rodríguez.
Han forteller videre at det har vært kjente tilfeller der avdekking av korrupsjon har ført til journalist-drap.
– Journalister var ofte hovedmålet til militæraksjoner og ulovlige terroristaksjoner, eller andre konvensjoner der journalister ble møtt med mye press. Det er ikke til å stikke under en stol at det også var mennesker i staten som jobbet for å få journalister som ønsket å vise terrorisme eller korrupsjonstilfeller til taushet, sier Rodríguez.
Skiskolen mistet 80 prosent av kundene sine
Skiskolen mistet 80 prosent av kundene sine
Da Norge stengte landegrensene på grunn av Covid-19, førte det til store utfordringer for Beitostølen Aktiv & Skiskole. I år fikk de 600 000 kroner fra Innovasjon Norge til et omstillingsprosjekt.
Kritisk for Oslo-butikkene
Kritisk for Oslo-butikkene
Nedstengingen av Oslo har ført til at virksomhetene må tenke kreativt for å overleve.
Nytt kostholdskurs for kampsporten
Nytt kostholdskurs for kampsporten
De to 18-åringene har selv erfart hvor tøft det kan være for kroppen å kutte vekt før kamp.
Vil få slutt på utseendeavl
Vil få slutt på utseendeavl
Avlsparagrafen har vært til høring på Stortinget, og flere håper dette kan føre til en slutt på utseendeavl i Norge.
Åpnet for trening utendørs
Åpnet for trening utendørs
Treningssentre i Oslo begynte med utendørstrening for voksne i forrige uke som følge av koronalettelser.
Tøyenbeboere presses ut av boligmarkedet
Tøyenbeboere presses ut av boligmarkedet
Åtte år etter at Tøyenløftet kom, sliter flere unge som har vokst opp i kommunalboliger med å komme seg inn på boligmarkedet.