– Rett før forestillingen bare brøt jeg sammen

Da Amie K. Mbye sto på scenen i Operaen som 23-åring var hun for første gang stolt av seg selv. Likevel var nettopp dette den vondeste tiden i hennes liv.
Fredag, 22 september, 2017 - 13:44

Amie K. Mbye

- Profesjonell danser

- 24 år

- Født og oppvokst på Furuset i Oslo

- Har danset i Tabanka Dance Ensemble i 8 år, det første norsk-afrikanske kompaniet som har stått på Den Norske Opera og ballett

- Har nylig bestemt seg for å slutte i dansekompaniet Tabanka

De fleste slår seg til ro når de når toppen. Men ikke danser Amie K. Mbye.

For henne er det å gå videre en så sterk ryggmarksrefleks at hun fikk vondt av å bli værende på ett sted. Selv om det stedet var i et anerkjent dansekompani som opptrådte på landets største dansescener.

Blikkfanget

Mbye er en av de man legger merke til: På gata, t-banen, på scenen. Hun er ett blikkfang, tilsynelatende uten en bekymring i verden. Det store smilet. Den rakryggede holdningen. En uimotståelig karisma. 2000 venner på Facebook. 50 000 views på Youtube-videoene hvor hun danser sine egne koreografier. Det er det alle ser.

Men det er ikke hele sannheten. Det folk ikke ser er muslimske slektninger som stadig spør når hun skal få mann og barn. De ser ikke hennes egen tvil om hvorvidt det hun har på seg på scenen er for kort eller for avslørende. Og selv hennes nærmeste venner ble overrasket da Mbye fikk et sammenbrudd før hun skulle på scenen i Operaen.

– Når jeg ser tilbake har jeg skjønt at det handlet om… Det vonde jeg gikk gjennom, det var egentlig voksesmerter. Det å være så komfortabel et sted. Jeg turte ikke å kaste meg ut i ting, sier hun.

Et helt vanlig liv

Etter 8 år slutter Mbye nå i Tabanka, uten å vite hvor hun skal. Men det faller henne ikke inn å si noe om mot eller besluttsomhet.

–  Man skal videre. Man vokse, sier hun bare, som om det er en selvfølge, en allment akseptert sannhet.

Hvis det ikke hadde vært for trangen til å gå videre kunne Amie K. Mbye i dag levd et ytterst vanlig liv. For hun er ikke fremmed for å begynne på nytt. Som tenåring sluttet hun med håndball etter ti år – på dagen. For å begynne med dans. Noen år senere sluttet hun brått på sykepleie for å turnere med Nico og Vinz. Så hun har gitt opp å gjøre trygge, vanlige valg.

–  Jeg gjør ikke 50 prosent, sier hun i en tone som bekrefter utsagnet mens hun sier det.

Mbye ønsker ikke å snakke så mye om at hun slutter i Tabanka. For henne er blikket fiksert på framtiden. Men gleden når hun endelig gjør valget  offisielt på Facebook snakker for seg selv. For henne handler ikke gleden om å slutte i Tabanka, et kompani hun aldri slutter å snakke om sin takknemlighet til. Det handler om å endelig ha tatt steget videre.

–  Jeg skal gjøre mer. Jeg vet at jeg KAN gjøre mer. Jeg tror det er det hele det nye kapittelet handler om, sier hun. 

Emneord: 
Tags: