Frivillige studenter driver gjenbrukskafé

På Solli plass ligger IGJEN NMS Gjenbrukskafé, en unik gjenbruksbutikk som hovedsakelig er drevet av frivillige studenter. Her er mye av møblene og serviset som brukes til salgs.
Tirsdag, 17 oktober, 2017 - 11:32

Gjenbruk er i vinden, og nye konsepter dukker opp hele tiden. NMS (Det Norske Misjonsselskap) åpnet i år IGJEN Gjenbrukskafé på Solli plass. Kaféen er en blanding av kafé og gjenbruksbutikk, der mye av møblene og pyntegjenstandene er til salgs. Bortsett fra fast ansatt og ansvarlig, Elise Melhus, er kaféen drevet av frivillige.

De aller fleste, av de til sammen over 30 ansatte, er studenter og kombinerer studiene med arbeid på kaféen. Student Heidi Olsen, andreårselev på journalistikklinjen på HiOA, ser ikke på IGJEN som en jobb. Mye av inntektene fra kaféen går blant annet til NMS sine egne prosjekter i diverse U-land. Hun sier at å være frivillig er hennes måte å bidra på med i en ellers hektisk hverdag. Hun bruker også kaféen på egen fritid.

- Jeg hadde nok vært her uansett, sier hun.


Jobbet lenge: Heidi Olsen har jobbet som frivillig på IGJEN helt siden oppstarten i april i år.

Ung og gammel

Kaféen får besøk av både unge studenter og pensjonister, og kombinasjonen av kafé og bruktbutikk virker å treffe et bredt publikum. Det er allikevel ikke stor pågang, og Olsen sier at hun pleier å dra med en fast gjeng. Mange av studentene som jobber her bruker kaféen både sosialt og til skolearbeid, og det blir også en møteplass for de frivillige. I tillegg arrangeres strikkekvelder og andre sosale sammenkomster, som samler både unge og gamle på samme sted. 

Utvekslingselever

I tillegg til de norske studentene og friviligge som jobber i kaféen, samarbeider IGJEN med Hald Internasjonale Senter (fagskole). Gjennom dem har de fått to utvekslingstudenter fra Sør-Afrika som også skal bidra som frivillige i kaféen.

- De er veldig sosale og bidrar i miljøet, sier Anders Emil Kaldhol, frivillig i kaféen. 

I følge Kaldhold kommer det også jevnlig folk innom som har hørt om kaféen via blant annet sosiale medier, som ønsker å bidra som frivillig.

Emneord: