"Snømannen" hadde et godt utgangspunkt, men en kilde fra crewet ble skuffet over resultatet. FOTO: Thea Agnethe Eriksen
Snømannen:

Ikke etter regissørens ønske

Kinoaktuelle "Snømannen" har fått mye kritikk. En i produksjonen tror dette er fordi de gikk vekk fra regissørens ønsker.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:29

13. oktober hadde Jo Nesbøs «Snømannen» kinopremiere. Mange hadde høye forventninger etter bokas suksess, men hittil har filmen fått mye kritikk. Blant annet NRK, Dagbladet, Aftenposten og VG trillet terningkast to. 

Journalen har vært i kontakt med en av dem som var med på produksjonen av “Snømannen”. Personen ønsker å forbli anonym, men Journalen gir han pseudonymet Fredrik i denne saken.


“Snømannen” hadde premiere fredag den 13. FOTO: Thea Agnethe Eriksen

Høye forventninger

Fredrik forteller at han hadde høye forventninger til sluttresultatet, og forsto at filmen hadde stort potensiale.

— Mange av scenene imponerte meg virkelig. Alt var mulig å få til, og man ga virkelig alt for at det skulle bli en spektakulær film.

Til tross for dette ble han overrasket over hvordan resultatet ble.

— Jeg ble utrolig overrasket over å se resultatet på premieren. Filmen hadde blitt klippet i en helt annen stil enn slik jeg hadde lært å kjenne regissøren, Tomas Alfredson, sier Fredrik.

Regissørens viktige rolle

Fredrik forteller videre at Tomas Alfredson spilte en stor rolle i prosessen, og fikk mye tillit av crewet.

— Han har en unik stil og hadde et spesielt ønske til hvordan ting skulle være. Alfredson tok store valg under forarbeidet og prosessen, som handlet om hvordan filmen skulle fortelles og oppleves fra seerens perspektiv. Det var ganske tydelig for meg at Alfredson ønsket å lage en film som tok seg tid, og hvilte på en ubehagelig stemning hvor du sitter og gnir deg i kinosetet, holder for øynene og ikke føler deg trygg.

Vekk fra regissørens ønske

Fredrik gir utrykk for at «Snømannen» hadde et godt utgangspunkt med mange dyktige folk både foran og bak kamera. Allikevel har filmen møtt mye kritikk. Fredrik forteller at han er usikker på hva som skjedde etter endt hovedinnspilling i Norge.

— Det går noen rykter om at ett av rest-opptakene ble gjort uten regissøren Alfredson, forteller Fredrik.

Det har også blitt sagt at produksjonen har gjort to restopptak. Blant annet ett i studio i England med et engelsk crew. Han forklarer at det ikke er utenkelig at det har blitt en uenighet mellom produsent og regissør, og at man gikk vekk fra Alfredsons ønsker.

—For meg virker det som om dette kan ha vært tilfelle, og det er i så fall veldig trist. Jeg har stor respekt for Alfredson og vet at filmen hadde stort potensiale.

Innspilling preget av lange dager

Fredrik forteller at innspillingen av “Snømannen” var preget av lange arbeidsdager.

— Innspillingen av filmen var beinhard for meg. Jeg lå på et snitt rundt 85 arbeidstimer i uke, og vi brukte 11 uker på innspillingen. Dette ble tungt både fysisk og psykisk, forteller Fredrik til Journalen.

Til tross for dette syns Fredrik det var veldig gøy å være med på produksjonen.

— Det var så utrolig mange flinke folk både foran og bak kamera, en kjent regissør, en oscarvinnende fotograf og skuespillere vi er vant til å se i noen av de aller største blockbuster-filmene, sier Fredrik.

Nordmenn ønsker å se filmen på kino

Til tross for at filmen har fått mye kritikk, er det flere nordmenn som ønsker å se filmen på kino. Dagbladet skriver at 69.940 stykker har sett filmen den første helgen etter premieren.

— Jeg tror folk vil gjøre seg opp sin egen mening, og tilbakemeldingene så langt tyder på at publikum er mer fornøyde enn anmelderne. Dette er ingen terningkast-to-film, sier Flaen til Dagbladet 

 


Til tross for at “Snømannen” har fått dårlige anmeldelser ønsker nordmenn å se filmen på kino. FOTO: Thea Agnethe Eriksen