FOTO: Instagram/milano_alyssa

Kampanje mot seksuell trakassering - #MeToo

Twittermeldingen og hashtaggen #Metoo viser omfanget av seksuell trakassering og overgrep.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 10:00

Søndag 15.oktober publiserte skuespiller Alyssa Milano (44) en twittermelding og et bilde på instagram med følgende beskjed: “Me too. Suggested by a friend: “Hvis alle kvinner som er blitt utsatt for overgrep eller opplevd seksuell trakassering skriver “MeToo” i statusen sin, så ser kanskje folk omfanget av problemet”

Twittermeldingen har nå fått over 60 000 svar og instagram-bildet over 19 000 likes. Hasjtaggen “me too” har spredd seg videre i sosiale medier både på instagram, twitter og facebook. 


På instagram oppfordrer skuespilleren å bruke hashtaggen #MeToo PHOTO: Instagram/milano_alyssa

Et heiarop for alle det gjelder

En som fulgte Alyssa Milano sin oppfordring er den norske bloggeren Martine Halvorsen. I et blogginnlegg skriver hun om flere ulike episoder der hun selv har opplevd seksuell trakassering. 

- Jeg skrev “Me Too” på Facebook-statusen min fordi jeg er sint, fordi jeg er lei og fordi det er på tide at vi sier ifra. Og fordi det er et heiarop for alle det gjelder, skriver hun på slutten av sitt blogginnlegg. 

Økt fokus på seksuell trakassering

De to siste ukene har en rekke skuepillere stått frem og beskyldt Hollywood-regissør Harvey Weinstein for seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Avsløringene rundt Weinstein ble kjent etter en artikkel i New York Times 5.oktober. Etter avsløringene har det blitt økt fokus på seksuell trakassering, og mange kvinner har delt sine historier.

Utenfor Høyskolen i Oslo og Akershus snakket Journalen med en kvinnelig student. 

- Jeg synes det er trist at omfanget av seksuell trakassering er så stort. Likevel er det bra at så mange kommer frem og forteller sine historier, sier Julie Larsen.

- Uønsket oppmerksomhet har lenge blitt bagatellisert føler jeg, så synes det er fint at man innser alvoret i det, legger hun til. 

Få veiledning fra likestillings- og diskrimineringsombudet

På hjemmesiden til likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) blir seksuell trakassering beskrevet som: “Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal. Seksuell trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring. For at noe skal være seksuell trakassering må oppmerksomheten være uønsket”,  Om man opplever dette kan man ta kontakt LDO for å få råd og veiledning.