Lysinstallasjoner i kombinasjon med grafitti som er laget under broen over Grorudparken. Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Frivillighet får lysvandringen til å skinne

Arrangørene av "Lysvandring langs Alnaelva" vil vise frem det lokale kulturlivet og naturen i området, når de hvert år pynter opp langs Alnaelva med lysinstallasjoner og fakler. Alt gjøres av frivillige.
Mandag, 16 oktober, 2017 - 09:45

Det er “Alnaelvas venner” som står som hovedarrangør for vandringen. Vidar Berget, leder i styret, forteller at alle forberedelser er gjort av frivillige.

De siste årene har lysvandringen blitt mer avansert.

- Groruddalssatsingen har gått inn med større beløp som dekker spesielle lyseffekter på utvalgte steder langs løypa, forklarer Berget.

Videre forteller han at det, bortsett fra dette, er frivillighetsmidler fra de fire bydelene Grorud, Stovner, Alna og Gamle Oslo som dekker utgifter som innkjøp av fakler. Alnaelva var i går pyntet med store lysshow, og det var satt ut fakler langs hele løypa.

Frivillighet er også stikkordet når det gjelder de andre kulturelle innslagene langs løypa.

- Alt er basert på frivillighet, ingen av de som underholder får betalt av oss, forteller Berget.


Groruddalssatsningen bidrar med midler til bedre lyseffekter. Ved Grorud stasjon var det installert lyseffekter i blått.  Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Kulturaktører vil gjerne delta

Langs hele vandringsløypa var det torsdag kulturinnslag av lokale aktører.

Berget forteller at det er blitt svært populært å ha kulturinnslag i lysvandringen. - Tidligere var det styret som måtte kontakte kulturaktørene, men etter at arrangementet er blitt mer kjent, er det stadig oftere kulturaktørene selv som kontakter oss, sier Berget . - Elva er lang, og det er plass til mange, så vi har med alle som har lyst, fortsetter han.

- Det er et viktig poeng at lysvandringen viser frem to ting; At det er fantastisk natur i Groruddalen og i Gamle Oslo, og at det er et rikt frivillig kulturliv i området, forklarer Berget om bakgrunnen for vandringen.


Ved Groruddammen var det mange lysvandrere som stoppet opp en stund, for å få med seg kulturbidragene der, før de vandret videre nedover elva. Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Natur og friluftsliv sterkt representert

Arrangørenes fokus på natur var tydelig gjennom utvalget av organisasjoner som hadde telt og stands langs løypa. Blant andre stilte Naturvernforbundet med tre representanter fra lokallaget på Grorud. De delte ut gratis kart over turløyper i hele Oslomarka. Ved standen deres var det full aktivitet, med mange turinteresserte.  


Fra venstre: Kirsten Berrum, Helen Svensson og Astrid Kjellevold er aktive i Naturvernforbundets lokallag på Grorud. Torsdag kveld hadde de det travelt på stand. Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

 


Farrhad Sultani er medlem i Wild. For ikke lenge siden var de på rypejakt ved Galdhøpiggen, fortalte han.  Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Den flerkulturelle friluftsgruppa Wild X grillet pølser på bål, som de serverte gratis til alle som besøkte deres stand. Torsdag  lånte de også ut fiskeutstyr til alle som ville prøve fiskelykken i Groruddammen.

Flere barn og voksne prøvde seg på å fange ørret i Groruddammen i går. Ifølge Farrhad Sultani, hadde en av fiskerne fått tre ørret i dammen. Sultani er aktiv medlem i friluftsgruppa.

Wild X driver med jakt, fisking og annet friluftsliv, og standen deres var populær under torsdagens arrangement. 

Kalbakkenspeiderne var også representert med et stort lysarrangement, i skogen innenfor Groruddammen. Der solgte de kaker fra et opplyst telt. Speiderne holdt tellingen på hvor mange lysvandrere som passerte tellestasjonen, ved deres lysinstallasjon. De talte 4080 passeringer, ved Grorud tellestasjon, under årets vandring.

Også andre frivillige og ideelle organisasjoner var representert langs løypa, slik som Frivillighetssentralen og Norsk Turmarsjforening. 

Av andre kulturinnslag var musikk godt representert med sangkor, som var ute og holdt små konserter langs vandringsløypa. Ett av dem var var mannskoret “Odins Ravner”, som med jevne mellomrom sang ved Groruddammen.

Fra pysjamas til lysvandring

Det var folk i alle aldre som gikk vandringen torsdag. Tvillingene til Lydia Issack Bell hadde sett lysene, som opplyste deler av Alnaelva, fra vinduet i høyblokken de bor i, og de ble begeistret over synet. Bell fortalte Journalen at barna ropte: Lys! Lys! Og at de ville ut for å se. - Til slutt måtte jeg kle dem om fra pysjamas til turklær, og ta de med ut for å se, selv om det var sent, fortalte Bell.

Da Journalen møtte de, sto Bell og tvillingene hennes på en av broene over Alnaelven, og så på lysarrangementet til Kalbakkenspeiderne derfra. De var svært fornøyde med å ha fått med seg lysvandringen.

Alnaelvas venner holder på tradisjonen

Om du ikke har tatt turen til lysvandringen dette, eller tidligere år, vil du mest sannsynlig få en ny mulighet neste år. Det har nemlig vært lysvandring langs Alnaelva alle år siden 2003. Styreleder Vidar Berget forteller: - I alle disse årene, har det vært lysvandring hele veien mellom Grorud og Kværner, bortsett fra i 2015, da ekstremværet Petra gjorde at det bare ble lokal vandring på Grorud. Han sier de skal prøve å få til en fin lysvandring langs Alnaelva også i 2018.

Arrangementet er åpent for alle og vandringen har universell  tilgjengelighet. Under kan du få et lite innblikk i noe av det lysvandringen hadde å by på i år.