VARIASJON: Katrine Kleppang (20) nummer tre f.v. er én mange som har kjøpt et oktoberfestkostyme. Her er hun med venner i andre kjolemodeller. FOTO: Michelle Tveikra

En voksende festtrend

Salget av oktoberfestkostymer har økt fra i fjor til i år.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 11:18

- Oktoberfesten er opprinnelig en bryggerifest fra Tyskland. Folkefesten er blitt veldig populær i Norge, og kostymene er en veldig viktig del av feiringen, forteller daglig leder for festmagasinet Standard, i Oslo, Jan Kingell. 

- En investering 

Daglig leder for Standard, Jan Kingell, tror grunnen til at folk er villige til å bruke penger på et oktoberfestkostyme er fordi det er en investering.

- Kunden kan bruke kostymet flere ganger, spesielt en ekte lederhose i skinn. Denne er slitesterk og kunden kan ha den i mange år, sier han. 


GUTTENES FAVORITT: Daglig leder for Standrad Jan Kingell viser frem en lederhosen i ekte skinn FOTO: Michelle Tveikra

Prisklassen for Standard sine oktoberfestkostymer varierer fra 400kr til 1400kr. De har ikke rukket å se på nøyaktige tall enda, men salget vokser for hvert år, og de har solgt veldig mye i år.

- Guttene kjøper gjerne en ekte lederhose, mens jentene ofte kjøper mer et “engangskostyme”, fordi de vil ha et nytt hvert år. Bestselgeren vår koster 649kr, sier Kingell.


STOR PÅGANG: Festmagasinet standard har hatt mye å gjøre gjennom september og oktober. FOTO: Michelle Tveikra

Kingell tror oktoberfesten har blitt så stor i Norge av flere grunner. Han sier at han tror nordmenn synes det er hyggelig med et sosialt samvær i høstmørket.

- Grunnen til at ølfestivalen er på høsten kommer av at på denne tiden av året var mye av øl-prosessen ferdig. Ølen var ferdig gjæret, og nå skulle den smakes. Det var derfor mange av de største festene ble holdt av tyske bryggerier. Vi er et stadig økende internasjonalt samfunn, derfor tar vi jo ofte med oss tradisjoner fra andre land inn i vår kultur, sier Kingell. 

Helt utsolgt

- Akkurat hvorfor oktoberfesten er blitt så stor i Norge er jeg ikke sikker på. Jeg tror det bare har blitt en hit, sier en deltidsansatt i Nille Torggata.

De har kun hatt ett kostyme, for damer. Prisen for dette var 199kr. De har ingen konkrete tall for hvor mange kostymer som er blitt solgt, men hun forteller at de er helt utsolgt for kostymene, og flere Nille-butikker er det.

- Jeg tror folk er villige til å bruke penger på et kostyme av flere grunner. Både fordi det er lettvint og billig, og for mange er nok antrekket det viktigste. Oktoberfestfeiringen handler jo stort sett om øl og antrekk, sier hun.

- Den skal svettes i


BILLIG ALTERNATIV: Katrine Kleppang (t.v), med sin venninne i kostymet fra Nille for 199kr. FOTO: Michelle Tveikra

- På oktoberfesten jeg var, var det en del som hadde et ordentlig kostyme, mens andre hadde et billigkostyme, slik som meg, sier Katrine Kleppang (20). 

Hun tror at de som investerer i et ordentlig kostyme gjør det fordi det er finere, og har bedre kvalitet. Samtidig kan det være en morsom ting å ha senere i livet, sier Kleppang. 

- Jeg synes ikke priser over et par-trehundre kroner er verdt det for en studentfest. Kostymet skal kun brukes én gang i året, og skal festes og svettes i, forteller Kleppang. 

Hun mener derimot at hvis du har røtter fra Tyskland, eller har bodd der, kan hun forstå hvorfor noen ønsker å bruke mer penger på kostymet.  

 

Emneord: