– Vi må fortsette å dele disse historiene

Professor Kristin Skare Orgeret mener det er viktig å fortsette å fortelle om seksuell trakassering og overgrep.
Fredag, 3 november, 2017 - 13:30

I kjølvannet av avsløringene og overgrepsanklagene mot filmprodusent Harvey Weinstein, har tusenvis av kvinner og menn delt sine egne historier i media under emneknaggen #metoo. Kampanjen har som mål å vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering.

I sammenheng med dette har Journalen laget en bildeserie der flere unge kvinner deler sin historie. En av kvinnene forteller at vi har en plikt til å holde denne samtalen gående overfor andre som har opplevd seksuelle overgrep eller trakassering. Hun håper det kan føre til å redusere skammen rundt temaet og at flere tiltak blir tatt for å stoppe trakasseringen fullstendig. Kvinnene ønsker å forbli anonyme.  

Overveldet av omfanget

Professor ved HiOA, Kristin Skare Orgeret er hovedsaklig optimistisk til oppmerksomheten som har oppstått rundt #metoo-kampanjen. Hun forteller at det er et steg i riktig retning for å erkjenne hvor utbredt og alvorlig seksuell trakassering faktisk er. 

– Det kan være den første fasen av en revolusjon, men det er viktig å holde samtalen gående ellers kan det fort bli glemt, sier Orgeret.

– Vi må fortsette å dele disse historiene hvis vi skal se en forandring, fortsetter hun.

Orgeret forteller videre at mange har blitt overveldet av omfanget av de som har delt sine erfaringer, noe som gjør inntrykk. Det at kampanjen har fått så mye oppmerksomhet og at mange har stått fram, kan bety at flere hekter seg på kampanjen og at flere tiltak blir tatt for å endre på det.

– Det er en god ting at det blir normalisert å dele sine historier, forteller Orgeret.

– Det viser at dette skjer helt vanlige mennesker som vennen din, kollegaen din, kjæresten og så videre. Seksuell trakassering er ikke forbeholdt ofre i andre land. Det skjer overalt og det er viktig å vise hvor stort og utbredt det er, og at det foregår i alle aldersgrupper, utdyper hun.

– Ikke sett alle i bås

Orgeret mener det likevel er viktig at vi ikke setter alle menn i samme bås som voldelige og slemme.

– Alle kvinner er ikke ofre, på samme måte som alle menn ikke er overgripere. Samtidig er det liten tvil om at det er flest kvinner som blir utsatt for seksuell trakassering, sier Orgeret.

– Dette kan ha noe å gjøre med at det er flere menn i maktposisjoner, og det er dermed lettere å utnytte de underordnede. Uskyldige ting som et blikk eller en berøring kan bli alvorlige i slike makttilfeller, legger hun til.

Den australske forfatteren Benjamin Law har startet en emneknagg for menn som svar på #metoo kampanjen. Emneknaggen #howiwillchange brukes av menn som forteller hva de kan gjøre for å hindre at kvinner blir utsatt for seksuelle overgrep og trakassering.